I després

5 NOTÍCIES I 5 IMATGES SOBRE EL MUSEU

Compartiu aquesta història

SEGON SEMINARI DE CERÀMICA NEGRA
Aquest dijous, 12 de juny a les 18.30 h. tindrà lloc, a la Capella de l’Antic Hospital, la inauguració de la “Mostra dels resultats del 2n Seminari de Ceràmica Negra”, on es podran veure els treballs realitzats pels alumnes d’aquest seminari organitzat per l’Escola Massana i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols els dies 28,29 i 30 d’abril. Els alumnes, a partir dels motlles de l’arquitecte noucentista Rafel Masó propietat del Taller de Ceràmica Marcó de Quart, l’objectiu és de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra. Aquestes noves propostes es treballaran tant en el Taller Marcó com en el Taller Kypsela de Sant Feliu de Guíxols, com en el propi Monestir, seu del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols. La mostra romandrà oberta fins el dia 29 de juny.

CERAMICA 600

TALLER D’ELABORACIÓ DE RATAFIA
El proper dissabte 14 de juny,des de les 10 fins les 14 hores, s’impartirà un taller d’elaboració de Ratafia, a càrrec d’Assumpció Moreno i Oliva. També es farà una recol·lecció d’herbes i elaboració de ratafia amb plantes medicinals autòctones.
El material que cal portar és el següent:
-un recipient de 2 litres per posar-hi la ratafia
-1 cistell o bossa per recollir les plantes, un ganivet o tisores de podar
-1 litre d’anisat de garrafa o a granel.
Les herbes i espècies que no es trobin durant la sortida estan incloses en el preu.
Lloc: Entorn de Sant Feliu i Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n. Edifici Monestir). Preu: 4€
Inscripcions: Recepció del Museu d’Història (Pl. Monestir s/n). Horari: dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h / diumenges i festius de 10h a 13h. Dimarts tancat.
Cal Inscripció prèvia i la data màxima és aquest dimecres 11 de juny.
Més informació: 972821575 / museuhistoria@guixols.cat

RATAFIA 600

D’ALBERTÍ A PIQUERAS AL MUSEU MARÍTIM DE BCN
L’any 2013, en el marc de l’any commemoratiu del centenari del naixement del pintor Josep Albertí, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols va inaugurar un espai d’exposició permanent a la seu principal del Monestir per tal de donar difusió i posar en valor el llegat pictòric que l’artista va cedir a la ciutat.
A través d’exposicions temporals les temàtiques preferides del pintor, la seva particular visió del paisatge, dels objectes i de les persones aniran donant vida a l’Espai Albertí.
Però l’afany per promoure l’obra i la figura del pintor depassa l’any commemoratiu i, en una nota difosa pel Museu d’Història, destaquen que “ens ha portat a cercar aliances més enllà de la nostra ciutat per tal de fer-lo accessible a altres àmbits del territori”.
Entre el 26 de març i el 8 de juny el Museu Marítim de Barcelona, ha acollit una exposició sobre El paisatge mariner de Josep Albertí conformada per una vintena d’olis sobre tela que ressegueixen el paisatge del litoral empordanès entre els anys 50 i 80 del segle passat. Una bona acollida el dia de la inauguració, una acceptable presència als mitjans de comunicació d’àmbit català i estatal, i una mitjana de 22.000 visitants mensuals a l’exposició, els porten a concloure que l’experiència ha resultat del tot exitosa, i a pensar que han aconseguit difondre una mica més el personalíssim treball d’Albertí.
Destaquen en la nota que esperen que aquest èxit es repeteixi, perquè a partir del 17 de juny un altre pintor guixolenc, Carles Piqueras, inaugura en el mateix espai del Museu Marítim de Barcelona l’exposició “Marines paisatge matern” de la qual estem preparant tota la informació que contindrà un text del seu amic i escriptor cristinenc: Joaquim Pijoan.

ALBERTÍ FACE

BUTAQUES PER LA SALA ABAT PANYELLAS
La planta quarta del Monestir de Sant Feliu es continua remodelant i modernitzant, tal i com es contemplava en el projecte i una de les peces especials és l’adequació de la sala Abat Panyelles -antiga biblioteca del Monestir- com a auditori per congressos i jornades, amb l’objectiu de promoure la celebració de conferències, jornades i congressos del món de la salut i també d’altres àmbits, organitzats pel propi centre o amb col·laboració amb altres institucions públiques o privades. L’auditori comptarà amb una recepció i dues sales per a jornades i congressos.
La sala principal, que es mostra a la foto, tindrà una capacitat per a 90 persones i comptarà amb una instal·lació permanent de butaques i aparell audiovisual, i la sala annexa, de caràcter polivalent, amb capacitat per unes 50 persones.

PANYELLAS 600

CRÒNICA XERRADA DEL DOCTOR PÉREZ OLIVERAS
El passat divendres 6 de juny el Dr. Marc Pérez Oliveras, Director d’Atenció Primària dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, oferí una interessant xerrada sobre els programes que es duen a terme des de les institucions sanitàries per prevenir factors de risc i promocionar la vida saludable entre la població general.
Actualment i gràcies a la promoció d’accions preventives com la vacunació o la higiene, la població general té l’esperança de vida més alta de la història, però amb quina qualitat? Les estadístiques indiquen que un 40% de la població major de 65 anys pateix alguna malaltia crònica i això provoca una nova pandèmia. Les institucions sanitàries treballen per evitar les complicacions d’aquestes malalties i aconseguir una major qualitat de vida. A través de la promoció de la salut i la prevenció de malalties es duen a terme accions, procediments i intervencions integrals orientades a la població, com individus i com a famílies per millorar les seves condicions de vida, gaudir d’una vida saludable i mantenir-se sans. Ara bé, cal que aquesta tasca sigui transversal, que no només recaigui sobre els professionals de la salut sinó que tingui un lideratge polític i que es treballi des de tots els àmbits.
El Dr. Pérez va fer una didàctica explicació del tipus de prevenció que es desenvolupa actualment i es treballa des de 4 nivells d’acció: la prevenció primària, dirigida a evitar el dany quan encara no hi ha malaltia; la secundària, consistent en el diagnòstic i tractament precoç de malalties; la terciària, que es dirigeix a una persona que ha patit una malaltia per intentar que no torni a recaure i millorar la seva qualitat de vida: i per últim la quaternària, que és molt recent, i que està pensada per evitar el dany que poden provocar les intervencions del sistema sanitari, el que s’anomena seguretat del pacient. Paral·lelament a les accions de prevenció, que són de caràcter individual, es realitzen programes de promoció de la salut, que busquen un canvi més general, a nivell de tota la comunitat.
Des dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà també es duen a terme programes que integren la prevenció i la promoció de la salut com per exemple el Programa PAPPS, que incideix amb temes com el tabac, consum d’alcohol, activitat física i obesitat. Per més informació podeu consultar la web dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, (www.ssibe.cat) on hi ha un apartat amb totes les activitats de promoció i prevenció de la salut que ofereixen, orientades a millorar les condicions de vida, gaudir d’una vida saludable i mantenir-se sans.

CLAUS

El més llegit

I després