PROPOSTES LÚDIQUES I MUSICALS A PLATJA D’ARO
El Passeig Marítim de Platja d’Aro, acull aquest estiu multitud d’activitats per a tota la família, musicals i esportives. Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, s’hi ha fet la majoria d’actuacions del Festival Xalaro d’Espectacles i Turisme Familiar, el gran castell de focs artificial de sant Joan o diverses activitats de la Magic Night o la 35a Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna amb Els Cremat, Les Anxovetes i Bergantí. A més a més però, cada dilluns fins al 28 d’agost (19 h) a l’alçada del c/ Reina Fabiola s’hi fan propostes infantils: masterclass de zumba, jocs gegants o taller de maquillatge, cuina freda, creativitat o scrapbooking. També cada dijous del 29 al 31 d’agost (en horari de matins o tarda) i a diversos espais s’han programat activitats lúdiques i d’animació per a tota la família: batucada, zumba, maquillatge, taller d’estels, pintura amb sorra de colors o desfilada de personatges infantils. El Mini Club Infantil, també està situat al Passeig Marítim, del 22 de juny al 3 de setembre (c/ Empordà), de dilluns a diumenge (11-14 h i 16-19 h), d’accés gratuït -però limitat a una hora/dia per usuari-, adreçat a infants de 3 a 12 anys, amb tallers, manualitats, jocs de platja o inflables. Enguany també ofereix, com a novetat, hipopressius per a mares i ioga amb nadons.
ESCULTURES DE GRAN FORMAT DE CLEMENTE OCHOA AL PARC DELS ESTANYS
Exposició a l’aire lliure d’un conjunt de 15 peces de gran format de l’artista navarrès resident a Catalunya Clemente Ochoa (web) al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, del 15 de juliol d’enguany al 28 de gener de 2018 (pdf). Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, de la mostra, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, se’n pot gaudir lliurament tots els dies de la setmana: de juliol a setembre (7-21 h) i d’octubre a gener (8-18 h). Però alhora, enguany hi ha dues visites guiades els divendres 25 d’agost (19 h) en castellà i francès i 15 de setembre (19 h), en català i anglès.La mostra és la segona de l’any al Parc dels Estanys i dóna continuïtat al projecte, iniciat el 2014, d’estendre els espais expositius del municipi més enllà de Castell d’Aro, i apropar-los a un públic més ampli, tot arribant fins a aquest parc urbà de 150.000 m2 d’atractiu ciutadà, turístic i naturalista, inaugurat l’octubre de 2012, on hi són compatibles la visita pedagògica amb una diversitat biològica -cicle de l’aigua, vegetació i punt de migració d’aus- que recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona. De cadascun les set exposicions anteriors en resta com a testimoni permanent una peça instal·lada al mateix parc, complement de les mostres temporals. Simultàniament, fins al 30 de juliol el Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acull una retrospectiva pictòrica de Josep Miralles (pdf) i fins a l’11 de setembre es pot gaudir a la Masia Bas de Platja d’Aro de la col·lectiva internacional d’art contemporani Summer Lovin’ (pdf). El calendari d’arts plàstiques no s’atura i continuarà a Castell d’Aro amb 50 Anys de pintura d’Artigau (del 5 d’agost al 17 de setembre), Pell de pigments de Gil Granero (del 23 de setembre al 29 d’octubre) i la mostra biennal d’artistes locals (del 4 al 26 de novembre). També la Masia Bas acollirà una segona proposta: una retrospectiva dels treballs de l’Escola de Tapís de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (del 16 de setembre al 8 d’octubre).
SERVEI DE SALVAMENT A LES PLATGES
Fins al 17 de setembre està en funcionament el servei de salvament i socorrisme a la Platja Gran, Cala Rovira i Sa Conca a càrrec de ProActiva, de dilluns a diumenge (10-18 h juny i setembre i 10-19 h juliol i agost). Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, a la Cala del Pi hi ha instal·lat un punt autònom de SOS. Hi participen 23 socorristes en cinc punts de socors, set cadires i una torre de vigilància amb servei propi d’embarcació de rescat i la disponibilitat de tres desfibril·lador. Alhora distribueixen 2.000 braçalets per facilitar la localització de possibles infants extraviats. També vetllen per facilitar el bany a les persones amb mobilitat reduïda. Hi ha instal·lades 18 passeres a la sorra i disposen de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, hi ha plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la Platja Gran. També, destaquen les sis Línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1’40 metres d’alçada, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua de les persones amb dificultats de mobilitat. El servei s’emmarca en el programa integral de la façana marítima Fem Platja 2017! de la regidoria de Serveis de l’Ajuntament. El treball per aconseguir els màxims estàndards de qualitat és un dels seus principals objectius. Fem Platja! mobilitza un equip humà de 48 persones d’àmbits diversos -salvament i socorrisme, seguretat pública, informació o neteja i manteniment-, amb un pressupost anual aproximat de 725.000 euros. La principal novetat d’enguany és la instal·lació de quatre boies de cortesia a la Cala del Pi perquè hi puguin fondejar embarcacions.
COL.LECTIVA INTERNACIONAL D’ART CONTEMPORANI
Exposició d’estiu a les sales municipals d’art de l’espai cultura de la Masia Bas de Platja d’Aro, amb una col·lectiva internacional d’art contemporani protagonitzada per 41 artistes titulada Summer Lovin’ (pdf) organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro. Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, La mostra es pot visitar, en entrada lliure i gratuïta, del 8 de juliol a l’11 de setembre (de dimarts a divendres 18-21 h i caps de setmana i festius 11-13 h i 18-21 h). Els artistes participants són catalans, coreans, europeus, nord-americans, sud-americans i del Pròxim Orient i els seus treballs aborden la natura i el mar, la sensualitat i la gola, els plaers de la festa i de la nit, la bellesa del cos i la vanitat humana. La Masia Bas, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, formava part del conjunt d’habitatges que es van anar estenent per la Vall d’Aro, des de l’interior vers el mar, a partir del segle XVI. Avui, conjuntament amb la biblioteca, l’Escola de Música, l’Escola d’Art i els estudis de l’emissora municipal configuren el nou punt neuràlgic de la cultural de Platja d’Aro. L’exposició forma part del cicle anual d’exposicions al municipi que s’estén per tres espais. A més a més de la mostra actual, la Masia Bas acollirà una retrospectiva de l’Escola de Tapís de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (16 de setembre-8 d’octubre). Alhora, el Castell de Benedormiens de Castell d’Aro serà escenari del 5 d’agost-17 de setembre de mostres d’Artigau, Gil Granero (23 de setembre-29 d’octubre) i una col·lectiva d’artistes locals (4-26 de novembre). També el Parc dels Estanys de Platja d’Aro és escenari de dues mostres escultòriques de gran format a l’aire lliure de la mà de Pedro Jordán –pdf– (fins al 9 de juliol) i de Clemente Ochoa (15 de juliol-28 de gener).
PREMI DE RECERCA LOCAL 2017
El sisè Premi Jordi Comas de Recerca Local (pdf) incrementa la dotació del guardó fins als 4.500 euros alhora que manté la possibilitat que els treballs no premiats puguin ser valorats en les futures edicions si els autors ho autoritzen, generant així una borsa de projectes per reduir la possibilitat que es declari desert el guardó com va passar l’any 2016. Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, El premi està convocat per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro mitjançant la Biblioteca Mercè Rodoreda (web). Les propostes es poden lliurar fins al 31 d’octubre, el veredicte del jurat es farà públic el 17 de desembre i el treball final cal lliurar-lo el desembre de 2018. El concurs premia el millor projecte inèdit d’investigació que pugui esdevenir, posteriorment, un treball de recerca sobre Castell-Platja d’Aro i S’Agaró en qualsevol àmbit (geografia, història, economia, turisme, aspectes socials, esportius, culturals, mediambientals, biografies, folklore…). El consistori publica el treball en format de llibre (complert o un resum del mateix), generant una col·lecció de monografies locals. El jurat està format pel regidor de Cultura de l’Ajuntament, el director de la revista Gavarres, l’editor de la Revista del Baix Empordà el director de la Fundació Jordi Comas, Enric Serra.La proposta guardonada prendrà el relleu al treball guanyador de la quarta edició, l’any 2015: La Vall d’Aro en temps dels avis, el patrimoni enològic immoble de la Vall d’Aro, de Jaume Badia i Matas. Els Premis de Recerca Local de Castell-Platja d’Aro han adoptat el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en record, reconeixement i homenatge a aquest empresari de l’hoteleria i la restauració amb diversos establiments al municipi, va ocupar la presidència i/o la vicepresidències de múltiples entitats turístiques i econòmiques i contribuí a la transformació del Carnaval de Platja d’Aro, fa 40 anys, per convertir-lo en un esdeveniment de referència a tot el país. També s’associa el seu nom a la primera gran campanya de promoció turística internacional del municipi El amor se cita en Playa de Aro, entre d’altres iniciatives.
FESTIVAL DE MÚSICA DE S’AGARÓ
Vintena edició del Festival Internacional de Música de S’Agaró (web), amb un programa configurat per deu concerts a l’Església de Nostra Senyora de l’Esperança, del 15 de juliol al 14 d’octubre. Segons informa el web www.ciutada.platjadaro.com, gràcies a la qualitat dels seus intèrprets i al conjunt de la seva programació, el festival s’ha consolidat com una de les principals propostes d’estiu en música de cambra a les comarques de Girona i del país, donant continuïtat a l’històric i més antic festival de la Costa Brava, el de Senya Blanca, iniciat per Eduard Toldrà i continuat per Xavier Montsalvatge. El festival és una iniciativa de l’Associació Cultural Pau Casal amb el patrocini de l’Ajuntament el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i forma part d’Estereofònics (web), la marca que des de l’any 2015 aplega tots els festivals i espectacles musicals que es desenvolupen a l’estiu al municipi i enguany proposa 78 concerts. Venda anticipada de localitats (18-21 euros) als portal www.ticketea.com i www.atrapalo.com i també una hora abans de cada concert (21-24 euros). Després de cada recital, hi ha la possibilitat de gaudir del menú gastronòmic del festival a l’Hotel S’Agaró i compartint-lo alhora amb els intèrprets (21 euros, tiquets a taquilla). Programa d’enguany: Una sonata romàntica amb Laurent Wagschal i Agnès Pyka (15 de juliol), Modernisme rus amb Antonio Soria & Antonio Soria (22 de juliol), Quatre mans a l’òpera amb el Duo Pollice (29 de juliol), Modernitat i ritme amb Jessica Dalsant & Edoardo Bruni (6 d’agost), Música aquàtica i pels reials focs d’artifici amb la Händel Festival Orchestra (12 d’agost), De l’òpera a la dansa amb Okuma, Vannuci & Torrigiani (19 d’agost), De l’ombra a la llum amb Pierre-Laurent Boucharlat (26 d’agost), Polònia i el piano amb Anna Miernik (10 de setembre), Del barroc al romanticismeamb De Ritis, D’Antonio & De Amicis (23 de setembre) i La màgica Praga amb el Trio Fauré de Milà (14 d’octubre).