Aquest dilluns, 3 de febrer de 2014, fa 75 anys que l’exèrcit franquista va entrar a Sant Feliu de Guíxols. És el trist record d’una data que en què s’imposava un règim dictatorial que duraria prop de 40 anys, després de 3 de Guerra Civil, en la qual, el 7 de juny de 1937, el vaixell Canarias va disparar sobre la ciutat. Posteriorment fou atacada per aire, essent bombardejada pels avions en un període d’un any i mig i que varen causar la mort a unes 70 persones, ferides a unes 130, ensorrant 50 edificis i afectant-ne a més de 600.
L’entrada de l’exèrcit franquista a Sant Feliu va provocar la fugida i l’exili dels qui varen poder escapar de les represàlies que estaven convençuts que podrien patir. Segons es va comentar en el darrer Ple, citant informacions de Jordi Gaitx, 300 persones varen marxar en temps de pau i la població guixolenca va perdre el 30% dels seus habitants passant dels 9.036 del 1936 als 7.912 el 1940, comptabilitzant les altes dels que varen venir.
Amb aquesta commemoració prenen més força els records i els elements que recorden aquell període i aquella data com el monument en record de les víctimes al Parc de Miquel Murlà, obra d’Ana Gutiérrez, inaugurat el 29 de gener de 2011, així com la troballa, fa unes setmanes, de l’entrada del refugi del Puig en el transcurs de les obres que s’estan realitzant a les escales del carrer Penitència o bé l’obertura i condicionament, per a poder-los visitar, dels nius de metralladores del Salvament i de Port Salvi.