Un cop celebrat el darrer Ple municipal, el Govern de Sant Feliu de Guíxols vol aclarir que l’increment de l’IBI (Impost de Béns Immobles, el que es coneixia antigament com la ‘Contribució’) s’incrementa un 3,92%, i és responsabilitat de l’Ajuntament aquest increment, després de quatre anys sense apujar-lo. Tal com van indicar en el plenari tant el portaveu del Govern, Josep Saballs, com el regidor d’Hisenda, Josep Melcior Muñoz, cal diferenciar quins valors són estrictament de l’Ajuntament, i quins són d’altres organismes, com pot ser l’administració estatal, a través de la figura del Cadastre.
El portaveu del Govern va expressar que “el cadastre és viu, i té contacte amb tots els Ajuntaments, entre ells el nostre i 63 més de Girona i 184 del global de Catalunya”. En un dels informes i recomanacions, l’oficina del Cadastre va recomanar un increment de la base de valor cadastral, i es va estimar oportú un 3%. Des de l’Ajuntament s’explica que convé recordar que en d’altres municipis s’ha fet el 5%, i que molt especialment cal tenir en compte que no es regularitza des del 1990, fa trenta anys.
Però el més important, segons Saballs, és “evitar el que va passar al 2015, quan la ciutadania es va trobar, de cop, amb 1900 finques on es va aplicar un increment d’entre 20 a 30% de valor cadastral, a més amb caràcter retroactiu i amb una taxa extra per fer la gestió. Som partidaris d’increments progressius assumibles per la ciutadania, i per això vam sol.licitar que s’apliqués. Si no es fan els deures quan toca, els ciutadans ho paguen durament després, i no ens sembla bé”. Per Saballs, a més, convé posar les xifres en el seu just valor: “si parlem en tants per cent ens podem desorientar amb les xifres i en canvi, si posem dades reals, veiem que l’increment del cadastre té un abast limitat: sobre una base de 60.000 euros, la base s’incrementa a 61.800, que suposa 17 euros per any”.
En aquesta línia el regidor d’Hisenda, Josep Melcior Muñoz, va recordar que el 60% dels habitatges de Sant Feliu de Guíxols tenen un valor inferior als 50.000 euros. I en línies generals, s’estima que vora el 70% dels habitatges de la ciutat, tenen valors cadastrals que estan per sota dels 60.000 euros.
Pels dos dirigents, abaixar ara l’IBI, un cop aprovat el pressupost, seria atacar la principal font d’ingressos que té l’Ajuntament i perillaria el pressupost social que es vol impulsar. En altres paraules, arribarien retallades. Es posarien en risc, entre altres, l’aportació al Centre Tramuntana, l’increment del sou dels treballadors municipals, aspectes de manteniment de la ciutat, neteja, serveis, atenció a les persones, les escoles bressol i altres serveis que es donen amb normalitat als ciutadans, els quals es financen essencialment des del propi Ajuntament ja que des de fa anys no arriba finançament d’administracions superiors.
Muñoz va recordar que una tercera part dels ingressos totals de Sant Feliu provenen de l’IBI, és a dir, d’un pressupost de 30 milions d’euros, l’IBI representa 11 milions, i tal com va dir “promoure ara reduccions d’aquesta font d’ingressos, que és l’única que tenim garantida, seria irresponsable i aniria contra el bon govern, que actua amb prudència, seny, i sabent que les decisions tenen conseqüències d’una o altra forma”. “No volem aplicar retallades, i apostem per una acció progressiva, responsable i que es fa quan toca”.