L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu, alumnes de segon curs de Batxillerat Artístic de l’Institut Sant Elm i el fotògraf Trevor Skinner formen part del projecte “Creativa’t”, amb la participació de disset estudiants, a través del qual es mostra què representa el procés d’idear, gestar, muntar, promocionar i comunicar una exposició, des que només és una idea fins que es materialitza, té el seu cicle expositiu, s’acaba i es desmunta i es fa el balanç final i la memòria.
Però no s’ha fet com una pràctica d’institut a porta tancada, sinó que es fa amb un artista real i amb una exposició real, que els alumnes han preparat amb orientació professional: l’artista Trevor Skinner veurà la seva obra exposada a l’Espai K, a partir de l’acció dels joves alumnes.
Aquest coneixement pràctic de totes les fases (el que seria la cara “no visible” de les exposicions d’art) és el que aprenen els joves estudiants, de la mà de la tècnica de Cultura Montse Barniol i la professora Olga Massaguer. Van començar les sessions el 20 de febrer i s’fan una hora i mitja de classe-taller a la setmana de mitjana.
El projecte té una part teòrica i una part pràctica. Des del primer dia s’han distribuït en quatre grups, amb diferents funcions, totes complementàries. Montse Barniol explica “cada grup aportarà el resultat final del seu treball. Hi ha un grup que fa les tasques de “documentació i préstec”, un grup de “comunicació”, un grup de “comissariat” i un grup de “muntatge/desmuntatge”.
El taller està concebut d’una forma molt pràctica amb aportacions teòriques del professorat. Pedagògicament els grups són formats de manera progressiva, i van actuant a mida que el procés els va requerint; van aprenent aspectes com els perfils professionals que intervenen en un mostra, els costos i materials, l’esforç i la idea de triar un artista concret, la selecció de les obres que s’exposaran (contràriament a la creença popular, és el comissari qui fa el discurs expositiu, i no l’artista), la justificació de la selecció, el discurs-relat que se li vol donar, els aspectes de comunicació (fer les invitacions, els cartells, banderola, pla de comunicació, la campanya….) el seguiment, el muntatge i l’obertura al públic.
Les classes solen tenir moments de reflexió per fomentar el debat intern a l’aula.
des d’aquest dimecres s’està fent el muntatge de l’exposició, i el dissabte s’inaugurarà. La formació pràctica, pròpiament dita, acaba el 27 d’abril amb el desmuntatge.
El 8 d’abril a les 19h, coincidint amb el Dia Internacional de l’Art, es farà la inauguració de l’exposició de Trevor Skinner a l’Espai K (capella de l’antic Hospital). I el públic podrà gaudir de “dues” exposicions: la pròpiament artística, amb les magnífiques fotografies de Trevor Skinner, i una segona exposició, més oculta, de la feina que han fet els estudiants amb tot el procés de portar a terme l’exposició.