I després

RECUPERACIÓ D’UNA FAÇANA SINGULAR DE SFG

Compartiu aquesta història

Sempre és una bona notícia contemplar com es conserva i rehabilita el patrimoni arquitectònic de la ciutat, després d’haver de lamentar tants enderrocs d’edificis emblemàtics que, sense cap mena d’escrúpol, es varen fer desaparèixer per construir en els seus solars estructures sense identitat ni ànima en una deriva especulativa que no es va aturar durant dècades.

Per això, allò que hauria d’haver estat norma, ara ens sembla excepcional, com és el cas de la façana de la Casa Ribas, del carrer del Garrofer, 4 de Sant Feliu, on l’empresa constructora Copayba està rehabilitant l’edifici que comptarà amb tres habitatges on s’ha intervingut en la recuperació de la façana amb la contractació de restauradors i que ofereix un magnífic aspecte amb els seus medallons i les rajoles.

La nostra emissora va contactar amb l’empresa per cercar informació sobre aquesta actuació i ens varen trametre un llarg escrit d’un treball realitzat per l’Arxiu Municipal, del qual extraiem alguns paràgrafs:

“La Casa Ribas va ser construïda l’any 1902 al començament del carrer del Garrofer, pel mestre d’obres Pere Pascual Baguer per encàrrec de Francesc Ribas Rametlla.

La casa té a la seva façana dos medallons amb l’efígie d’un singular personatge: el pintor itàlic Rafael Sanzio (1483-1520). Es tracta probablement d’una al·legoria de les arts o el reflex de la passió que el propietari de la casa sentia per aquest autor. Aquest retrat de Rafael esdevé avui dia un silenciós homenatge guixolenc a un dels artistes més importants del Renaixement.

Ni els plànols que el Sr. Ribas va presentar a l’Ajuntament el 1902 per a la construcció de la casa, ni els d’una reforma posterior que va sol.licitar el 1915 (per modificar les obertures de la façana) , contemplen aquests medallons. Es possible que es fessin posteriorment o, encara mes probable, que s’incorporessin en el moment de construcció de l’immoble malgrat no haver estat previstos

En el padró de 1930, el Sr. Francesc Ribas Rametlla resideix amb la seva familia al caner Concepcio 16. No sabem si el Sr. Ribas va canviar de domicili però va mantenir la propietat de la casa, o be si el trasllat es va deure precisament a la venda d’aquell immoble.

Durant l’any 1931 Francesc Ribas va iniciar i acabar la construcció d’un garatge al solar que havia estat ocupat per l’església de Sant Joan molt malmesa l’any 1909 durant la Setmana Tràgica”.

El garatge construït en aquell espai de culte, en el mateix àmbit, fou el Garatge Central, a la placeta Sant Joan, on actualment hi ha l’edifici amb les oficines de Bankia.

 

 

 

El més llegit

I després