L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, amb el suport de la Fundació Mar, custodiaran, arran d’un acord subscrit amb la Generalitat, ha informat El Punt Avui, una superfície de mar de 38,35 hectàrees que ha quedat repartida entre dues noves zones marines per al bioconeixement i custòdia de la biodiversitat (ZMB). El conveni entre les tres parts té una vigència inicial de tres anys, prorrogables, i la figura de protecció ambiental s’adopta com a fórmula de rang inferior –però possibilista– de reserva marina a petita escala.
La reivindicació d’una reserva marina al litoral guixolenc fa gairebé dues dècades que s’arrossega, però després que la crisi frustrés els plans de la reserva de les illes Formigues i deixés sense control efectiu la de ses Negres, a Begur, el consistori va decidir donar un enfocament menys ambiciós al pla inicial, tot limitant la preservació a dues zones costaneres –14,71 hectàrees de mirall d’aigua a llevant del nucli urbà, a cala Ametller; i 23,74 més a ponent, des de Port Salvi fins a cala Vigatà–. El regidor de Medi Ambient, Salvador Calabuig, explica que entre les accions prioritàries hi haurà la cartografia submarina dels dos àmbits, la posada en marxa d’un grup de treball –amb presència de la confraria de pescadors i el Club Nàutic locals– i un reforç de l’abalisament i les boies ecològiques –sense impacte en els fons de posidònia– per al fondeig d’embarcacions sense ancoratge.
En aquest sentit, la regidora de la CUP, Elena Delgado, ha presentat diverses preguntes per escrit amb vista al ple d’aquest mes. I Fran Gómez, del centre de busseig Piscis Diving, insisteix que el reforç de l’abalisament és necessari per garantir la seguretat dels bussejadors davant la presència d’embarcacions de nàutica i pesca recreativa.