Aquest dimecres al migdia, components del col·lectiu Auris 10 han convocat una roda de premsa a l’Ajuntament, en la qual han comentat els detalls del documental que han realitzat, sota la direcció d’Amàlia Feixas, anomenat “Les nenes de la guerra” que es projectarà diumenge 14 de gener a les 18:00 i a les 20:30 hores al Teatre-Auditori Narcís Masferrer.
Vuit de les dotze protagonistes, d’entre 86 i 98 anys, que en el període de la Guerra Civil eren criatures, eren presents en l’acte i explicaven les seves experiències en aquells temps difícils. Encara avui, quan parlàvem pels mitjans, s’emocionaven i ploraven en rememorar aquells episodis traumàtics que queden recollits en el documental.
Amàlia Feixas i Iolanda Perich han donat detalls del treball i de la seva pròpia experiència en la relació que han establert amb les “nenes”que, a més, aporten experiències viscudes en els seus llocs d’origen i que finalment han recalat a Sant Feliu.
De les dotze hores d’enregistraments realitzats s’ha concentrat en una hora de durada que, segons comentava Amàlia Feixas, ha estat una feina feixuga per escollir els talls precisos que puguin recollir les experiències que van des del conflicte bèl·lic: la por, la fam, els bombardeigs, fins els jocs, les cançons i tot allò relacionat amb la família i l’escola. I afegien que, a través del seu testimoni, l’espectador és transportat d’una forma molt sincera cap aquells moments tan durs de les seves vides.
Han explicat que la selecció de les “nenes” va ser d’oïda: les van anar trobant a partir de referències que la gent els donava o d’elles mateixes que se’ls apropaven. La realització de les entrevistes als personatges va durar tres mesos: del 18 de febrer a l’11 de març de 2017. Llavors van seguir amb la postproducció fins al novembre.
Per la seva banda l’alcalde, Carles Motas, ha posat en valor tant la feina realitzada pel col·lectiu d’una dotzena de fotògrafs, així com el testimoni oral de les protagonistes que quedarà recollit en imatges per a la consulta de les futures generacions.
Aquest diumenge, doncs, es farà l’estrena. L’entrada és gratuïta però cal reserva prèvia a l’Oficina de Turisme (Telf. 972 82 00 51). Cal apuntar que el matí d’aquest dimecres estaven exhaurides i es farà una segona projecció a les 20:30 hores,
L’estrena es complementa d’una exposició fotogràfica amb els retrats de les “nenes” al mateix Teatre-Auditori. A través d’ells s’intenta capturar i transmetre una idea o sentiment del relat vivencial de cadascuna que, un cop visionat l’audiovisual, el mateix públic podrà identificar. Aquesta exposició posteriorment estarà disponible al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, on durant quatre diumenges (18 i 25 de febrer i 4 i 11 de març) es projectaran les entrevistes personals completes a cada protagonista. S’emetran de tres en tres, a les 11 hores del matí.