I després

Sant Feliu de Guíxols inaugura aquest cap de setmana l’exposició itinerant de fotografies de Valentí Fargnoli, on s’hi podran veure, entre altres, imatges de la nostra ciutat del primer terç del segle XX

El dissabte 14 de maig, a les 20:00 h., tindrà lloc al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, a l’Espai la Capella de l’Antic Hospital, la inauguració de l’exposició “Valentí Fargnoli. El paisatge revelat”

Compartiu aquesta història

La mostra “Valentí Fargnoli, el paisatge revelat” és una exposició itinerant de la Diputació de Girona. Es fa a l’Antic Hospital, i la inauguració és a les 20h del dissabte 14 de maig, en una mostra oberta  fins l’11 de setembre.

El dissabte 14 de maig, a les 20:00 h., tindrà lloc al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, a l’Espai la Capella de l’Antic Hospital, la inauguració de l’exposició “Valentí Fargnoli. El paisatge revelat” 

VALENTÍ FARGNOLI, UN FOTÒGRAF IMPRESCINDIBLE

Aquesta exposició de caràcter itinerant, que acull el Museu d’Història de Sant Feliu, és fruit del programa que des del 2019, a través de l’INSPAI Centre de la Imatge, ha impulsat la Diputació de Girona per tal de commemorar el 75è aniversari de la mort de Valentí Fargnoli.

Captador d’imatges excepcional, Valentí Fargnoli és un fotògraf imprescindible per la seva gran aportació testimonial a l’entorn de la gent, els pobles i les contrades de les comarques gironines abans del desenvolupament turístic. La seva obra, extensa i d’una gran qualitat, és, per una banda, un recurs de primera magnitud per entendre la rellevància del projecte de reconstrucció cultural i salvaguarda del patrimoni iniciat pels noucentistes sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch durant l’època de la Mancomunitat. Per l’altra, el seu interès per la vida quotidiana, ha convertit el seu llegat artístic en una mirada molt precisa sobre la memòria col·lectiva de les primeres dècades del segle XX.

A l’exposició es remarca l’afany quasi etnogràfic de Valentí Fargnoli i el seu compromís per mostrar el “paisatge” amb tota la seva diversitat. En aquest sentit, va conrear una pràctica fotogràfica que es va fonamentar en una sensibilitat especial per copsar la gent (paisatge humà), els paratges (paisatge geogràfic), els pobles i les ciutats (paisatges arquitectònics). Notari de la quotidianitat de les persones, dels seus oficis, de la seva relació i inserció en els paisatges i els entorns urbans, l’obra de Fargnoli revela les grans transformacions ocorregudes durant el segle XX. 

Paisatges desapareguts per sempre, alguns encara intactes, s’apareixen al visitant de l’exposició des de la particular òptica del fotògraf i configuren un formidable passeig visual que permet (re)conèixer escenaris i moments de la nostra història.

IMATGES DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

A l’exposició també es mostren algunes de les fotografies que Valentí Fargnoli va realitzar de Sant Feliu de Guíxols i els seus contorns. En concret, es tracta d’un conjunt d’instantànies fotogràfiques fetes durant el primer terç del segle XX en què hi apareixen el Monestir de Sant Feliu i l’arc de Sant Benet, vaixells atracats al port i persones feinejant al moll, així com també panoràmiques més generals de la vila i del seu entorn paisatgístic.

BREUS DADES BIOGRÀFIQUES DE VALENTÍ FARGNOLI

Valentí Fargnoli (Barcelona, 1885 – Girona, 1944) va ser un dels fotògrafs més importants de la primera meitat del segle XX. Fill d’immigrants italians que, després de viure a Barcelona, Verges, la Bisbal d’Empordà, es va instal·lar de manera definitiva a Girona. L’any 1916 va iniciar la seva col·laboració amb l’Arxiu Mas de Barcelona per a la creació de l’Inventari Iconogràfic d’Espanya, encapçalat per l’Institut d’Estudis Catalans. Altres publicacions destacables són La Costa Brava. Àlbum guia (1925); Girona (1925); Album oficial de Gerona y su provincia (1926); àlbum meravella. Llibre de belleses naturals i artístiques de Catalunya (1933). 


CONCERT DE JAZZ AL PATI DE L’ANTIC HOSPITAL  

El mateix dia 14 de maig, després de l’acte d’inauguració de l’exposició i en el marc del Dia Internacional dels Museus, a les 20:30 h, al pati de l’Antic Hospital tindrà lloc un concert a càrrec de Jazz Express Trio. Jazz Express Trio és un grup musical format per Angel Bahí al piano, Toni Pujol al contrabaix i Jordi Morell a la bateria. Amb un repertori variat, el fil conductor de la seves interpretacions és el jazz. En aquesta ocasió, el grup oferirà un repertori dels anys 20 i 30 del segle passat, centrat en música dixie,  les primeres big band i grups de swing.

Els Amics del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols celebraran el Dia Internacional dels Museus i oferiran una copa de cava.

Entrada lliure i gratuïta a tots els actes

ACTIVITAT PARAL·LELA A L’EXPOSICIÓ – ITINERARI-TALLER FOTOGRÀFIC, 18 DE JUNY DE 2022

El 18 de juny, a les 11:00 h, en el marc del programa Connecta amb el patrimoni, que proposa una nova manera de resseguir el patrimoni cultural i natural de la ciutat i els seus contorns, es durà a terme un “Itinerari-taller fotogràfic d’arquitectura” a càrrec dels fotògrafs Jordi Gallego i Joaquim Bigas. Durant l’activitat, dos grups de sis persones, cadascun sota el guiatge d’un dels fotògrafs, faran un recorregut per diferents indrets urbans en què s’explicarà la rellevància arquitectònica de cada monument i edificació,  i els participants capturaran imatges.

La ruta s’iniciarà a partir d’una de les imatges que Valentí Fargnoli va realitzar a Sant Feliu de Guíxols: el Monestir. A partir d’aquí, es combinaran paisatges interiors i exteriors, parts més generals o detalls d’arquitectura romànica, gòtica, barroca, modernista, noucentista i racionalista.

Durada màxima de l’activitat: 2 hores.

Més informació.

El més llegit

I després