Un total de 110 científics d’arreu del món, de procedència principalment europea però també americana, canadenca, australiana o sud-africana, van visitar Palamós el passat dijous 26 de febrer, en una activitat inclosa dins el simposi internacional “Gap 2” que durant la passada setmana es va realitzar a la ciutat de Barcelona. Segons informa gironanoticies.com, aquest congrés internacional ha estat dedicat a fomentar la investigació participativa i la co-gestió de la pesca, potenciant les col•laboracions de treball entre científics i el sector pesquer, buscant combinar i enllaçar els coneixements i habilitats dels dos àmbits per poder millorar la gestió de la pesca en benefici del medi. En el tancament del simposi, es va convidar als seus delegats a participar d’una visita relacionada amb un dels estudis dels casos pràctics que s’han inclòs en la investigació del projecte.
Un d’aquests estudis de cas del projecte “Gap 2” es situa precisament a Palamós pel reconeixement internacional de tota la feina duta a terme durant els darrers deu anys en la gestió de la pesquera de gamba vermella. Els investigadors presents a la visita varen poder conèixer l’exemple de Palamós i de la seva Confraria en relació a la gamba i al pla de gestió que s’hi desenvolupa.
La visita es va iniciar a les 16 h al Museu de la Pesca, seguin posteriorment pel port pesquer, la llotja i finalitzant a l’Espai del Peix on van ser rebuts per l’alcaldessa de Palamós i el Patró Major de la Confraria de Pescadors local. Els participants van tenir l’oportunitat de poder dialogar amb pescadors palamosins coneixent en primera persona i al detall, aquesta pesca a Palamós. L’estada a la vila va finalitzar amb un sopar que els científics varen realitzar a un restaurant del municipi.
El projecte “Gap” es va iniciar l’any 2008 amb l’objectiu de combinar el treball dels científics i els coneixements i habilitats dels pescadors, demostrant que a través del treball en conjunt, els científics, els pescadors i els responsables polítics poden trobar solucions sostenibles a la gestió pesquera.
Els investigadors han escollit tretze estudis de cas de països d’arreu d’Europa: Dinamarca, Estònia, França, Itàlia, Malta, Holanda, Noruega, Espanya, Suècia i Regne Unit. Mitjançant aquests treballs, un dels quals es centra a Palamós amb la gamba vermella, es posa de relleu els mecanismes proposats per establir i fer complir una política pesquera a llarg termini que permeti una explotació sostenible del recurs.
En aquest projecte palamosí de seguiment i anàlisis en la gestió de la pesquera de gamba vermella, hi participen Joan Baptista Company i Francesc Sardà, investigadors de l’Institut de Ciències del Mar ICM-CSIC; Giulia Gorelli, investigadora doctoral; i Conrad Massaguer, pescador de gamba de Palamós i representant de la Confraria de Pescadors de Palamós.