I després

EL MUSEU DE LA JOGUINA COMPLEIX 15 ANYS

Compartiu aquesta història

El passat dimecres, amb motiu dels quinze anys de l’obertura del Museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, es varen organitzar unes visites guiades per tal de compartir la celebració amb aquells visitants que s’hi varen voler afegir.
Aquest és un projecte vital del col·leccionista Tomàs Pla, que volia exposar la seva col·lecció de joguines per a gaudi dels amants de les joguines antigues.
El primer pas era aconseguir un espai cèntric que pogués acollir-la i es va presentar l’ocasió d’adquirir l’emblemàtica Casa Vilaret de la Rambla Vidal.
Tomàs Pla recorda que són quinze anys (setze temporades) d’un museu molt particular que acull una exposició d’unes 2.400 peces pertanyents a la seva col·lecció particular i que també, al llarg dels anys, ha rebut diverses donacions. De tota manera en els magatzems calcula que pot disposar d’unes 4.000 o 5.000 peces més que no han tingut temps ni d’inventariar.
Quant a la col·lecció, explica a la nostra emissora que s’hi troba tota la joguina espanyola que permet fer un recorregut de peces fabricades a l’Estat, que s’inicia pels volts de la revolució industrial, al voltant del 1880, fins els nostres dies.
Impulsar i mantenir un museu no és una iniciativa per obtenir beneficis, atès que necessita una inversió permanent i és per això que Tomàs Pla ha tingut que esforçar-se per ampliar les possibilitats de l’edifici per poder-lo mantenir i va obrir altres establiments com l’exquisida Cafeteria del Museu, per la banda del carrer Sant Llorenç, o la pròpia botiga del museu, farcida de rèpliques de les joguines antigues més populars.
Quant a la continuïtat d’una oferta de qualitat com la seva col·lecció, Pla afirmava que mentre ell visqui està assegurada però que de tota manera espera que pel 2016 es podrà assegurar el seu futur mitjançant una fundació que es troba en fase de constitució.
Li comentàvem que si considera que els ganxons coneixem el museu que tenim a la ciutat per poder apreciar-lo i, com ens temíem, el propietari i col·leccionista ens diu que la majoria de públic és el turista o el de segona residència i aporta l’anècdota que el dia dels museus (18 de maig ) l’entrada és gratuïta i l’assistència de ganxons és molt minsa.
Cal apreciar i agrair l’esforç de Pla d’apostar per la nostra ciutat per tal que disposem d’un museu temàtic d’aquestes característiques i podem aprofitar una nova ocasió de visitar-lo en les noves visites guiades que es programen pel dia 29 d’agost, a les 10, amb motiu de La Nit Blanca que se celebrarà a Sant Feliu.

El més llegit

I després