I després

INAUGURADA L’EXPO DE L’UNIVERS PATXOT

Compartiu aquesta història

El passat 31 d’octubre, diferents entitats varen participar en una taula rodona per fer una avaluació de les accions i activitats realitzades al llarg dels dos darrers anys per revaloritzar la figura de l’eminent mecenes i científic Rafael Patxot i Jubert.
Aquest era l’acte previ a la inauguració de l’exposició “Rafael Patxot: mecenes, científic…, l’home que es podrà veure al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, fins al 10 de gener de 2016 (amb el cap de setmana de 28-29 de novembre de Jornada de portes obertes).
A la taula rodona hi van participar la família de Rafael Patxot (a través del seu representant Sr. Jordi Joan Bueno), l’Institut d’Estudis Catalans (amb el president Sr. Joandomènec Ros), la Diputació de Barcelona (amb el diputat Sr. Jesús Calderer), la Diputació de Girona (amb el vicepresident Sr. Fermí Santamaria) i l’alcalde de Sant Feliu, Sr. Carles Motas. Hi hagué unanimitat sobre la rellevància de la coordinació entre totes les entitats per als resultats obtinguts, que suposen un pas molt ferm en la difusió dels mecenatges estratègics per a la cultura catalana que amb gran fermesa desenvolupà Rafael Patxot.
L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, va voler reconèixer les tasques realitzades en la seva major part a través de l’Àrea de Patrimoni Cultural, i dels centres que el gestionen que són l’Arxiu, el Museu i la Biblioteca. Des de trobades científiques, recursos pedagògics, xerrades i tallers a les escoles, itineraris, publicacions… tot ara disponible a la xarxa d’Internet a través del portal www.universpatxot.diba.cat per tal que més enllà de l’any de commemoració es continuï farcint de materials perquè ensenyants i estudiosos i públic en general fàcilment accedeixin a la gran obra cultural impulsada per Rafael Patxot.
A més de les institucions esmentades, també cal recordar la participació en l’Any Univers Patxot de l’Ajuntament de Fogars de Monclús, les universitats de Barcelona i de Girona, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Centre Excursionista de Catalunya, l’Abadia de Montserrat, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i els museus del Montseny i de Granollers
L’exposició fou presentada pels seus comissaris Jordi Soler i Manuel Castellet, que n’explicaren els eixos vertebradors i el diàleg que els cinc artistes visuals -Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos- han establert amb la figura i el pensament de l’il·lustre mecenes, a qui desconeixien anteriorment, a través de l’encàrrec rebut de crear una obra inspirant-se en una de les facetes del personatge. Aquestes obres originals són el centre de cadascun dels blocs que conformen l’exposició: La família, el llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili. Cada bloc és delimitat per un element carregat de simbolisme: una porta. I és que el mecenes es va fer portar a l’exili suís la porta de la seva biblioteca de Sant Feliu de Guíxols, que també es pot contemplar a la mostra.
Recordarem que Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà, 8 de maig de 1872 – Ginebra, Suïssa, 8 de gener de 1964) fou meteoròleg, gran mecenes de la cultura catalana, científic, industrial surer, filantrop, bibliòfil i escriptor. La seva complexa i irreductible personalitat, i l’enorme gestió de la fortuna personal i familiar, li van permetre instituir l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la Fundació de l’Estudi de la Masia Catalana, amén de crear diferents fundacions de suport a les classes més desafavorides, en especial a les dones. El seu arxiu meteorològic fou destruït el 1939 i l’Estudi de la Masia Catalana fou interromput. El 1936, perseguit, hagué d’exiliar-se a Suïssa i publicà, entre altres, Adéu a Catalunya. Guaitant enrera, (1952).

El més llegit

I després