I després

CONTINUACIÓ DE LES JORNADES “MEMÒRIA I HISTÒRIA”

Compartiu aquesta història

El proper divendres 10 de juny a partir de les 18 h. continuaran les sessions de les Jornades al Museu d’Història, coincidint amb els 80 anys de l’inici de la Guerra Civil.

El passat dissabte es va parlar de com es vivia a Sant Feliu al llarg del primer any de guerra, en una xerrada de l’historiador Àngel Jiménez. Ens relatà basant-se en fonts documentals els diferents mesos, amb descripcions que feien venir a la memòria imatges molt actuals, fent avinent un cop més que la víctima de tota guerra n’és la població. La segona part de la xerrada es féu passejant per alguns indrets que havien estat presó, com el propi Monestir o la casa de la Marquesa al carrer Joan Goula. A cada punt es llegien textos extrets literalment de dietaris o bé de documents oficials. Així, s’arribà al cementiri on tingueren lloc unes ofrenes de flors, homenatjant a totes les víctimes.

En el clos on hi ha enterrats 8 brigadistes, set soldats i una enfermera, la historiadora Esther Bussot ens explicà la singladura d’aquests joves estrangers que vingueren a lluitar contra el cop d’estat, molts d’ells hi trobaren la mort i els que retornaren, estigueren marcats pel seu compromís.

En el proper divendres hi haurà unes sessions més generals, una a càrrec de Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, sobre els avençs i retrocessos en la construcció d’un imaginari democràtic; la segona a càrrec de Jordi Gaitx sobre memòria i història.

Un dels punts novedosos és la breu presentació de diferents recerques amateurs, que ens demostren com la voluntat per esbrinar sobre els seus familiars ha esdevingut per a unes persones de la Vall d’Aro, una dedicació que els ha portat a tota una sèrie de projectes: xerrades, audiovisuals, novel.les,… Xavi Conchillo i Josep Murlà introduiran els projectes d’Antònia Codina, Pilar Francès, Miguel Sans, Salvador Ribot, Albert Gamundi, Ferran Chueca, Jordi Bohigas, Maria José Lloveras i Francesc Gálvez.

El tema del dissabte a partir de les 11 h. se centra en l’espionatge, primer amb la presentació del llibre “El tercer ruido: Espionaje en España durante la 2a. guerra mundial” a càrrec d’un dels autors vingut expressament des de Gijon, Jose Antonio Landera, i després amb la visualització de l’entrevista al guixolenc Ramon Tauler i Valls, espia durant la 2a. guerra mundial, que anirà a càrrec de Marc Auladell i Agulló

Durant els dies de les Jornades, es pot contemplar una exposició formada per una selecció de cartes enviades per familiars als camps d’internament i batallons de treballadors del sud de França, procedent de la col.lecció Xavier Andreu, mercès ala col.laboració del’Associació Filatèlica de Sant Feliu de Guíxols.

El més llegit

I després