Pobles i viles compten amb revistes locals fruit del treball col·lectiu i voluntari de veïns inquiets. Amb aquest titular el diari La Vanguardia, fa un reportatge sobre les publicacions locals a Catalunya fruit del treball altruista de persones que aporten el seu temps i la seva voluntat en bé de la comunitat.
I un dels exemples destacats és el setmanari guixolenc Àncora que amb 64 anys de vida continua al peu del canó i és a les botigues amb una puntualitat britànica els dijous a la tarda farcit de seccions fixes, col·laboracions, articles, opinions, esports, esqueles, vida social, diverses columnes i el seu apartat estrella, l’Apartat 99, on el lector publica les seves cartes al director.
A continuació de l’enunciat “Premsa amiga” La Vanguardia destaca el següent apunt: Una vegada l’alcalde va dir que Àncora era el notari de Sant Feliu de Guíxols –explica Josep Maria Isern, el director–. I tenia raó. Qualsevol que vulgui fer un estudi sobre la ciutat sap que al setmanari hi trobarà tot el que ha passat des del 1947”.
I és que pràcticament a cada poble s’editen publicacions que, amb diferent periodicitat, acosten als ciutadans la història local i els seus personatges, però també deixen constància de les activitats del dia a dia i testimonien les inquietuds culturals, artístiques i esportives.
Fou el 30 d’octubre de l’any 1947 quan Enric Descayre creà junt amb un grup d’amics la revista setmanal de quatre pàgines de continguts esportius anomenada “Chut” i que l’1 de desembre de 1949 passà definitivament a denominar-se Àncora en augmentar les seves pàgines amb un contingut més variat.
El número 500 fou publicat el 26 de setembre de l’any 1957; l’edició número 1000 el 24 d’agost de 1967; el número 1500 fou publicat el dia 28 d’abril de l’any 1977; l’edició 2000 va ser editada el dia 27 de novembre de l’any 1986 i l’edició corresponent al número 2500, que va coincidir amb l’edició extraordinària de Nadal va sortir publicada el dia 12 de desembre de l’any 1996.
Més informació al seu web: www.setmanariancora.com