Aquests dies hem vist una nova bandera a una de les torres del Monestir de Sant Feliu que, tot i que es comenta que els monjos benedictins no tenien bandera, quedarà batejada com “la bandera del Monestir”.
El que sí que tenien era un escut (es pot veure en tres ocasions, a l’arc de Sant Benet, a l’entrada del recinte i a un lateral. És aquell que té la fotificació, la flor de lis i la roda de molí. Però aquesta bandera (de fet n’hi havia dues) també formava de la vida del Monestir, i per tant, no és tan allunyat que els monjos se la sentissin seva, ja que estava a l’interior de l’església, i era la que representava els guixolencs que van participar en la conquesta de Mallorca. Aquest escrit del Dr. Ernest Zaragoza ho expressa millor:
El misteri de la tercera bandera del Monestir
“Moltes persones han visitat aquest cap de setmana les torres restaurades del Monestir guixolenc. Una de les preguntes més recurrents ha estat, sens dubte, què representava la tercera bandera que es podia veure a la torre dels reis amb la de la ciutat de Sant Feliu i la senyera catalana. L’any 1229 el rei Jaume I el Conqueridor feia una crida en la qual prometia recompensar els qui l’ajudessin a la conquesta de l’illa de Mallorca.
L’abat Bernat del Monestir guixolenc, oferí 5 cavallers armats i 170 homes. L’atac fou un èxit i el Monestir va entrar en el repartiment de béns i terres. Com a record de la participació guixolenca a la conquesta es penjaren a l’església parroquial la bandera què els ganxons portaren a l’expedició. Aquesta bandera va estar penjada a l’església fins a finals del segle XIX, en que es va perdre. Una descripció realitzada l’any 1805 pel dominic Jaume Villanueva ens permet conèixer el seu aspecte. Ara, torna a onejar en record d’aquells guixolencs que, un dia, anaren a la conquesta d’una illa.
Informació extreta de l’article d’Ernest Zaragoza Les banderes guixolenques que anaren a la conquesta de Mallorca. Àncora (1988).
Text: Arxiu Municipal i PC.
Foto: Pere Carreras