Fa uns dies transcendia que el Consell d’Europa suggeria al govern central espanyol que fusionés consistoris. Segons destacava el DdG, en l’esmentat informe, s’afirmava que tot municipi de menys de 10.400 habitants hauria de fusionar-se amb un altre municipi proper.
Si es portés a terme, desapareixeria l’actual dibuix de la demarcació (província) de Girona, que perdria 202 dels seus 221 ajuntaments i, del Baix Empordà, només se’n lliurarien , Sant Feliu de Guíxols, La Bisbal d’Empordà, Castell-Platja d’Aro, Calonge, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí. De la resta de la demarcació: Banyoles, Blanes, Castelló d’Empúries, L’Escala, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Ripoll, Roses, Salt i Santa Coloma de Farners.
El Consell d’Europa afirma que de menys de 10.400 habitants, els municipis no poden ser solvents atès que més de la meitat dels ajuntaments no tenen viabilitat econòmica ja que el seu nombre de veïns és tan petit que és complicat ser un centre eficient de prestació de serveis en el context econòmic actual.
La nostra emissora ha preguntat a l’alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó, com contemplaria aquesta possibilitat i fou contundent en la resposta en assegurar que quan comencin fent accions més senzilles com la supressió dels consells comarcals m’ho començaré a creure. No pot ser que un país en el qual, anar de punta a punta, són quatre hores tingui, a nivell d’administració: Ajuntament, Consell Comarcal, Diputació, Generalitat, Estat i Europa. Això no s’aguanta per en lloc, potser són ells els que s’han de fer més petits.
Albó continuava dient que, fins ara aquí, a casa nostra, sabem que el que són diputacions formen part de la divisió territorial de l’Estat i pot ser és més complicat eliminar-les però si que crec que en els consells comarcals s’hi ha de posar mà ja que, en aquests moments, mantenen funcions de forma força postissa. I l’Ajuntament de Sant Feliu ens anem allunyant del Consell Comarcal. Per posar un exemple, tenim un conveni d’uns 20.000 euros pel tema de promoció turística i ni tant sols se’ls gastaven tots ,i a més, de manera força desencertada.
Albó concloïa declarant que, per tant, costa molt conceptuar tants nivells d’administració quan la pròpia Diputació té el Patronat Costa Brava-Girona-Pirineus que és una eina molt més potent. Són aquestes capelletes i estructures administratives que s’han inventat fa quatre dies per les qualss’ha de començar a eliminar. És més eficient un Consell d’Alcaldes i aquestes solucions són més fàcils d’aplicar des d’aquí i no cal que vinguin des d’Europa per posar-les damunt de la taula i no tocar el voraviu als municipis.