L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha signat un conveni amb el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya per impulsar una exposició permanent a Sant Feliu sobre l’àmbit de la salut. Un cop estigui enllestit el projecte, previsiblement en un any -2013-, Sant Feliu de Guíxols comptarà amb una exposició permanent única a Catalunya sobre aquesta temàtica, feta des del punt de vista de l’emoció per als visitants, ubicada al Monestir. Amb aquesta nova atracció cultural es persegueix incrementar el nombre de visitants de la ciutat junt amb altres manifestacions artístiques, com el Festival de la Porta Ferrada o l’exposició de fons Thyssen d’aquest estiu, que també s’ubicarà al Monestir.
La mostra permanent dedicada a la salut es farà a la quarta planta de l’immoble (en una superfície expositiva d’aproximadament 796 m2), i suposarà la instal·lació de part de les col·leccions del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya a Sant Feliu de Guíxols. Les tasques d’adequació del local i la dotació dels equipaments i instal·lacions seran dutes a terme per l’Ajuntament
Tal com ha expressat el president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, Miquel Bruguera “estem molt il.lusionats, perquè estem concebent un museu molt interessant i únic, amb una inversió relativament modesta”.
En l’acte d’aquest divendres l’arquitecte Dani Freixas i el conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, Alfons Zarzoso, han exposat un primer esbòs sobre contingut i directrius del projecte museogràfic, que s’anirà completant en els propers mesos.
L’exposició té per títol provisional “Curar-se en salut” i exhibirà peces de la FMHMC i del Museu d’Història de Sant Feliu. Tal com recull el conveni, “la selecció de les peces serà duta a terme pels conservadors dels dos museus, la FMHMC i el Museu d’Història de Sant Feliu” i “cada institució conservarà la titularitat de les seves respectives peces”.
“Exposició singular, original i oportuna”
Són les paraules que ha utilitzat Alfons Zarzoso per referir-se a com serà a grans trets la mostra de Sant Feliu de Guíxols. “S’adreçarà al conjunt de la ciutadania, no serà una exhibició per a professionals”. “Busquem també la complicitat del ciutadà jove, l’estudiant d’arreu de Catalunya, Espanya i món. Serà formativa, però única perquè el tema i enfocament que tindrà no s’assembla a cap de les altres”.
Freixas: “serà una exposició que fins i tot, pot curar”
L’arquitecte Dani Freixas (responsable de nombrosos projectes de museus, molts d’ells premiats, entre els quals hi ha el Museu de la Pesca de Palamós) ha explicat que l’exposició de Sant Feliu de Guíxols té el fil conductor de la salut i la vida. “La salut és aquell tresor que tenim, que ens arriba en néixer, i que hem d’anar gestionant amb el dia a dia”. L’exposició tindrà nombrosos àudiovisuals, amb un recorregut que fa una primera reflexió sobre la vida (i la mort) i acaba amb un epíleg optimista, sobre els nous reptes de la medicina.
“Estem treballant per fer una exposició entranyable, emotiva, que compti amb la complicitat del visitant, i alhora rigorosa”, ha indicat. “El concepte fonamental és la vida, i ja s’avisa d’entrada que l’exposició no serà per parlar de malalts, ni de malalties”.
Les zones que l’arquitecte preveu són: “Sobre la vida”, que seria la introducció, “La salut, el gran tresor” (s’hi preveu un passeig per una lluita històrica, l’hipocratisme, el gafenisme…), “Els protagonistes” que inclou els metges i els pacients, els escenaris, els encontres, “Les eines de la salut” que parlarà sobre els recursos per preveure, afrontar i combatre la malaltia i conservar la salut i “El futur”, amb els propers horitzons de salut, ciència i tecnologia. El propi arquitecte, durant les declaracions als mitjans de comunicació ha expressat que en aquesta exposició “parlarem tant de la vida i del tresor de la salut i formes de conservar-la, que és possible que l’exposició sigui fins i tot curativa”.