A Sant Feliu de Guíxols s’ha portat a terme el Projecte Rossinyol per mitjà de la signatura d’un conveni amb la Universitat de Girona (UdG), l’Ajuntament de la ciutat i l’associació Teixidors de Xarxes.
La finalitat del projecte és afavorir la integració social, cultural i lingüística i el desenvolupament personal i formatiu, sense límits, dels alumnes d’origen estranger.
D’altra banda, amb aquest programa es pretén que la UdG i el conjunt d’institucions que hi participin contribueixin a la inclusió social de sectors de població que, per raons estructurals, ho tenen més difícil que la resta.
A Sant Feliu s’ha pogut comptar amb la participació de 6 mentors (alumnes de la UdG) que s’han fet càrrec durant el curs de 6 mentorats, segons tots ells l’experiència ha estat molt positiva.
Per altra banda la UdG ha assegurat que pel curs 2012-2013 l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols pot comptar amb la continuïtat del projecte.
El projecte Rossinyol troba les seves arrels a lsrael, als anys setanta, on s’estableix un programa nacional de tutoria per a escolars en situacions desafavorides. En la mateixa línia, a la dècada dels noranta la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar el model a la ciutat, on gran part de la seva població és d’origen estranger i s’hi plantegen problemes de desigualtat i d’exclusió.
El programa Näktergalen (‘rossinyol’, nightingale en anglès) volia relacionar estudiants de la Universitat i escolars immigrants de la ciutat. El rossinyol és un símbol de Malmö i també “un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur”.
Els mentors (estudiants universitaris que porten a terme aquest projecte) acompanyen periòdicament un nen o nena perquè conegui diferents espais de la ciutat, àmbits de lleure i producció cultural, etc. per així accelerar la seva integració. El nombre d’universitaris que participen en el projecte, així com el d’infants en mentoria, sobrepassa ara el centenar i el programa té un gran suport institucional.