El director general de Transports i Mobilitat i vicepresident de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha presentat aquest dilluns amb l’Alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, el Pla especial específic de la zona E del port de Sant Feliu. Aquest és un espai pendent de desenvolupar destinat a activitats portuàries, nàutiques, comercials i de formació. L’execució de la zona E preveu captar noves inversions per ajudar a desenvolupar aquest espai i reactivar econòmicament el port i el municipi.
Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols van subscriure un conveni de col·laboració l’any 2009 per a la redacció del Pla especial específic de la zona E del port de Sant Feliu. Segons el conveni, la zona E havia de ser tal com es defineix en el Pla especial del port i en el POUM del municipi. Així mateix, Ports de la Generalitat s’ha encarregat de la redacció del nou Pla.
La normativa urbanística del Pla especial vigent del port de Sant Feliu de Guíxols regula la zona d’activitats culturals, comercials, nàutiques i d’oci a la zona E. Així, el Pla estableix que l’edificació d’aquest espai s’ha d’ordenar amb la redacció d’un Pla especial específic que s’adapti al creixement futur de les activitats portuàries.
El desenvolupament de la zona E ha de garantir la viabilitat, la modernització, la funcionalitat i la comptabilitat de les activitats actuals, pel que fa a la ubicació i la dimensió de les edificacions admeses i dels espais destinats a serveis.
Amb una superfície de 8.180 metres quadrats la zona E queda delimitada pel vial longitudinal del port i el penya-segat que uneix la zona portuària amb el camí de ronda. En aquesta zona es preveuen construir cinc edificis destinats a activitats comercials relacionades amb la nàutica, comercials, formatives, de lleure i a una marina seca.
A la zona E es potenciarà la integració port-ciutat, tot garantint un correcte funcionament dels serveis portuaris i alhora una plena simbiosi amb el desenvolupament de la ciutat. Igualment, es definiran uns criteris i normatives que garanteixin la qualitat ambiental i paisatgística de tot l’espai. Es crearà un punt singular on es col·locarà una màquina del tren de Sant Feliu, en un dels accessos de la via verda al port. Concretament se situarà al punt d’arribada de l’itinerari de bicicletes que hi ha a la via verda.
En matèria de mobilitat, es proposa l’ordenació dels recorreguts del Turó del Fortím com a espai d’interès arqueològic, històric, botànic i paisatgístic. També es valora la funcionalitat dels espais i recorreguts públics previstos en el Pla especial vigent. Per altra banda, es proposa definir la secció del carrer Colom com a via de comunicació entre el passeig i l’àrea portuària.
El Pla especial específic s’ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols perquè s’iniciï la seva tramitació, segons el que preveu la normativa urbanística.