I després

Joan Casamitjana presenta la programació de la Casa Irla

Compartiu aquesta història

Nova programació Cultural Tardor 2012

Arriba una altra tardor i amb ella una nova programació cultural a la Casa Irla. I ja són quatre anys intentant portar un bri de cultura i oci a la ciutat de Sant Feliu de Guíxols i per extensió a tota la comarca del Baix Empordà. Presentem un programa farcit d’actes diversos i diferents: la literatura, la música i l’art, la nostra cultura en definitiva, el nostre sentiment de pertànyer a un país amb fortes conviccions i grans anhels de futur. La Casa Irla no vol fer res més que reforçar tot això, de sentir-nos orgullosos del país del qual formem part i de defensar-lo i proclamar-lo als quatre vents.

En l’apartat literari comencem amb una visió inequívoca del que ha de ser Catalunya, un estat amb totes les lletres; de la mà de la periodista Patrícia Gabancho desgranarem el què i el com d’aquest nou estat d’Europa que volem construir. Comptarem amb la presència d’altres autors com el figuerenc Joan Armagué que ens oferirà la seva particular visió de l’Empordà. O el nou assaig sobre el President Tarradellas dirigit per la Montserrat Catalan, directora de l’Arxiu Tarradellas de Poblet. I això només per parlar-vos d’alguns dels actes.

Quan a la música, com sempre, gent de casa. Sueño de Capricornio, torna per presentar-nos el seu nou disc; en Sé que també ens torna amb el seu nou espectacle audiovisual o l’estrena mundial de Q’s, aquells que un dia formaven els QUERCUS, ara tornen en un altre format sense perdre el seu estil roquer, un espectacle que promet i que no us podeu perdre. I ens retrobarem amb un vell conegut en Rafel Villanova, guitarra de la Salseta del Poble Sec, amb la seva banda The Bazaga’s. I també amb en Cris Juanico dels “Ja t’ho diré”.

Des que la Casa Irla va començar a caminar, quan només era una idea, sempre ha tingut la voluntat de despertar consciències a l’entorn del catalanisme plural i d’esquerres que proclamava i predicava Josep Irla:
La república i Catalunya tenen la porta oberta a totes les reivindicacions polítiques, econòmiques i socials que han d’ésser els fonaments d’aquesta nova societat que tots
sentim, que tots volem i que estem disposats al màxim de sacrifici per a veure-la realitzada. (*)

Joan Casamitjana
Director de la Casa Irla

(*) Discurs de Josep Irla en ser escollit President del Parlament. 1 d’octubre de 1938. Font: diari de sessions del Parlament de
Catalunya, número: 259 pàgina 5.086

Aquest dissabte 22 de setembre a les 18 h

Presentació del llibre La Autonomia que ens cal és la de Portugal de Patrica Gabancho

Patrícia Gabancho (Buenos Aires, 1952).

El mes d’octubre de 2011, trenta-tres anys després de proclamada la Costitució, Gregorio Peces-Barba va fer unes declaracions a Cadis. Explicant la història del segle XVII, va dir que el 1640 “nos quedamos con los catalanes”. Una versió possessiva, per no dir colonial, de la relació de Catalunya amb Espanya. Però Freud ja deia que en l’humor es transparenta la veritat de pensament de cadascú.

A partir d’aquesta anècdota, Patricia Gabancho demostra que Peces-Barba estava expressant la mentalitat espanyola de sempre, la mentalitat que la Constitució reflecteix i que també es pot rastrejar en la manera com Espanya ha encarat el seu projecte de modernitat. Un projecte fet d’esquena a Catalunya, que ens perjudica, que s’alimenta del nostre dèficit fiscal i que mira de diluir la identitat catalana.

Avui, va dir Peces-Barba, ja no cal bombardejar Barcelona cada cinquanta anys, com volia Espartero. Espanya juga amb altres armes, però al mateix joc. Amb un estil clar i contundent, civilitzat i ple d’ironia, l’autora planteja una autèntica “lletra de batalla” contra l’Espanya de Peces-Barba, que és l’Espanya de sempre. Gratuït

 

El més llegit

I després