I després

El sedentarisme vist pel Dr. Pruna a SFG

Compartiu aquesta història

El passat divendres 23 de novembre, un centenar de persones varen assistir a l’acte d’inauguració del Cicle Salut i Societat del curs 2012-2013. Els parlaments varen anar a càrrec del Dr. Joaquim Mª Puigvert, Vicerector de la Universitat de Girona i Director dela Càtedra MartíCasals, que va destacar la consolidació de l’activitat de la Càtedra i l’Espai del Metge i dela Salut Rural, a través del cicle de conferències Salut i Societat i els cursos d’Estiu, activitats que tenen la voluntat de reflexionar a l’entorn de la salut d’una manera multidisciplinar i abordar el passat de la salut amb un clar lligam amb el present i les seves problemàtiques actuals. El Dr. Benjamí Pallarès, president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, també va donar suport al projecte, de la mateixa manera que ho va fer el Dr. Pau Casals i Caus, regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

La lliçó inaugural va ser a càrrec del Dr. Ricard Pruna (Metge del primer equip del FC Barcelona), que va ser presentat per el Dr. Víctor López (Director de la Càtedra d’Esport i Educació Física de la UdG) el qual va destacar que aquest era l’inici d’una col·laboració entre ambdues Càtedres.

El Dr. Pruna va voler reflexionar sobre els hàbits saludables de l’esport, uns beneficis que tots coneixem però dels que moltes cops no es reflexiona ni es plantegen propostes o idees innovadores. Va explicar com la base de la nostra salut és la genètica, com tots tenim una càrrega genètica amb el que som i serem, però que no té l’exclusivitat. El fet de viure en un món en que no només l’oxigen ens oxida, ens envelleix, el nostre ADN està agredit per altres radicals lliures que poden canviar la nostra genètica.

El doctor va insistir en el fet que un dels majors factors de risc de la nostra societat és el sedentarisme, fins i tot més que l’obesitat. L’estil de vida actual fa que tinguem pràcticament els mateixos gens que en el paleolític, però som molt més sedentaris. Els esportistes tenen flexibilitat metabòlica perquè es mouen, no és tant important la dieta com sí el fet de moure’s i això vol dir per exemple, caminar 30 minuts cada dia. Un dels problemes que es dona en algunes persones aparentment primes és que al ser sedentàries són metabòlicament obeses, és a dir, tenen el greix dins els seus òrgans i músculs i això és molt perillós, en canvi, una persona físicament obesa que fa exercici, pot ser metabòlicament prima, és a dir, tenir el greix per fora però uns músculs i òrgans totalment sans.

El més important és fer esport, encara que la dieta també compta, sobretot les dues hores posteriors a l’esforç, marge que tenim per reposar tots els nutrients que hem perdut, un cop passat aquest temps la “finestra” es tanca i ja no podem compensar el que hem perdut. També va parlar de l’hormesi, el perill de les contusions, algunes pautes que segueixen els esportistes d’elit i també va fer un breu apunt sobre els problemes cardiovasculars en el esportistes, que malgrat ser minoritaris respectes als sedentaris, no està de més fer-se un electrocardiograma per descartar alguna patologia cardíaca.

La propera conferència està programada per el 14 de desembre a les 19.30h, a càrrec del Dr. Rafael Poveda (Metge Adjunt del Servei de Nefrologia, Hospital Universitari de Bellvitge), que parlarà sobre “Malaltia cardiovascular: una epidèmia en la societat de l’abundància?”, a la Sala d’Actes del Monestir.

 

El més llegit

I després