La continuïtat de La Taverna del Mar de Sant Pol com a edifici i com a restaurant continua a la corda fluixa i fins i tot en els propers dies (el 4 d’octubre) es podria produir un desnonament dels llogaters si la jutgessa titular del jutjat número 2 de Sant Feliu acaba executant la sentència que va decretar.
A més de l’enfrontament personal entre els Ensesa (concessionaris) i els Pellicer (llogaters des de principis dels anys 80), s’hi ha d’afegir l’entestament de Costas a fer desaparèixer l’emblemàtic edifici com si es tractés d’un simple xiringuito fet amb quatre canyes quan està demostrat que l’arquitecte Rafael Massó hi va intervenir per molt que els concessionaris argumentin que un foc havia destruït el local.
El Punt Avui informava aquesta setmana que el permís de Costas es va concedir l’any 1925 als Ensesa, que al 1981 es va llogar als Pellicer però que, en morir el titular del contracte l’any 2004, els Ensesa varen reclamar l’extinció de l’arrendament, ja que segons el contracte la successió envers la seva esposa Mercè s’hauria d’haver fet en vida.
El restaurant, que gaudeix històricament d’un gran prestigi i que en temporada alta ocupa a més de 50 empleats, està a l’espera que l’Ajuntament de Sant Feliu pugui aconseguir els propòsits que els polítics ganxons s’han fixat i pels quals porten un any i mig negociant a la Generalitat i a Madrid per salvar l’edifici, obtenir-ne la concessió i decidir si el seu destí és el mateix que fins ara amb la intenció de salvar un local de qualitat del municipi i el futur laboral de la plantilla de treballadors.
L’equip de govern posava a treballar als tècnics de l’arxiu per tal d’aportar documentació i va aparèixer un conveni de l’any 1985 que es va presentar a la jutgessa, malgrat que la vista ja s’havia celebrat, en el qual la titularitat se cedia a l’Ajuntament ganxó a canvi de la requalificació d’uns terrenys de la zona.
L’Ajuntament va augmentar fa uns mesos la catalogació de l’edifici, juntament amb el de Can Rius, i semblaria que amb la nova llei de Costas es pot salvar de l’enderroc.
El dia 3 d’octubre membres de l’equip de govern s’entrevisten amb el subdirector general de Costes, Jordi Foz, i amb l’advocada de Costes de la Generalitat per insistir en la importància de comptar amb aquest edifici fent les mateixes funcions de restaurant. També en els darrers dies han aparegut plànols amb els quals es demostra la intervenció de l’arquitecte Rafael Massó, punt que la família Encesa negava.
L’alcalde, Joan Alfons Albó, declarava a El Punt Avui que demanarà a Costes que revoqui la concessió vella pel “frau de llei” i els la renovi, i a més reclamarà els lloguers consignats al jutjat per la família Pellicer durant molts anys com a municipals.