El passat dissabte 21 de desembre es va presentar al Museu d’Història un nou llibre de la col·lecció “Temes d’Etnologia”, que edita el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A l’acte hi van intervenir el Sr. Lluís Puig, Director de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, el Dr. Daniel Palomeras, metge i escriptor, i el Dr. Josep M. Comelles, coordinador del llibre.
Sota el títol “De les iguales a la cartilla” el llibre ofereix una visió de la realitat sanitària a la Vall d’Aro des de l’Edat Mitjana fins a 1967, any de la promulgació de la Ley de Bases de la Seguridad Social.
El llibre està dividit en cinc capítols: el primer “Del concepte de medicina popular al procés salut, malaltia i atenció” es dona una base teòrica per entendre conceptes que aniran apareixent al llarg del text. La segona part parla dels “Orígens del procés de medicalització a Catalunya: entre les conductes del comú i les fundacions hospitalàries”. La tercera, “L’Estat liberal i el procés de medicalització a la Vall d’Aro”, ofereix una panoràmica més concreta del que passa a la Vall d’Aro. La quarta part, “El somni d’un estat de providència”, parla del període que va de 1907 a 1939 i finalment, el cinquè capítol, que tracta sobre “La llarga postguerra” i és on hi apareix la memòria oral d’alguns testimonis de gent de la Vall d’Aro i comarques de Girona. Aquest llibre té el valor afegit que ha aconseguit unir el relat acadèmic amb un relat oral i per tant, ofereix una visió més global, des de diferents punts de vista, de la realitat sanitària a Catalunya. I, a més a més, dona veu a col·lectius que en altres recerques no hi apareixen: pacients, inferemers/eres, practicants, llevadores, remeiers/es, curanders/es, etc.
La recerca va ser coordinada des del Museu d’Història i forma part de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els buidatges documentals i la realització d’entrevistes van ser a càrrec de Laura Francès, Sílvia Alemany, Mariola Bernal i Laura Mascarella. També van col·laborar en alguns capítols Joaquim M. Puigvert, Alfons Zarzoso i Ferran Montesinos, i finalment, Josep M. Comelles ha estat l’encarregat de donar sentit i posar en ordre tot el material recollit i transcrit.