Dins el cicle Acadèmia Oberta del Museu d’Història de Sant Feliu, es programa una conferència amb l’enunciat, “Els gens de les plantes que mengem”, en col·laboració amb al Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona a càrrec de Sr. Pere Puigdomènech, Acadèmic i professor d’investigació del CSIC. L’acte tindrà lloc el proper dissabte dia 18 d’octubre a les 6 de la tarda; a les Sales de Congressos del Monestir – Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols. Està previst que es pugui comptar amb interpretació de llengua de signes.
Quant al ponent, Pere Puigdomènech (Barcelona 1948), cal destacar que és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (1970), Doctor en Ciències (Thèse de l’Université, Mention Chimie Physique). Universidad de Montpellier, Francia (1974) i Doctor en Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (1975). Va treballar en el CNRS (Montpellier, Francia), en el Porstmouth Polytechnic (Gran Bretaña) y en el Max-Planck-Institut für Molekulare Genetik, Berlín (Alemania). Va ser Professor del Departament de Bioquímica de la UAB.
Actualment es Profesor de Investigación del CSIC y Director del Centre de Recerca en Agrigenòmica, CSIC-IRTA-UAB i membre del Comitè Científic Director de la Unió Europea. Es mostra com un científic preocupat pels debats sociales relacionats amb la ciencia, en els que sol intervenir des de diferents mitjans de comunicación.
La seva principal activitat de recerca és en el camp de biologia molecular de plantes, on duu a terme investigacions sobre els mecanismes moleculars involucrats en el desenvolupament del genoma vegetal. Ha publicat més de 180 treballs científics en revistes internacionals com Nature, PNAS, E. BO Journal, i més de articles de divulgació científica i opinió a diaris i revistes. Ha dirigit 24 tesis doctorals en l’àmbit de la Biologia Molecular. Ha participat en reunions y congressos internacionals, destacant el Congreso Internacional de Biología Molecular de Plantas del que va ser Co-Presidente (2003) i del Foro Global de las Biotecnologías celebrat a Concepción, Chile (2004). Ha realitzat activitats d’avaluació de la investigació en España, Portugal, França y Finlàndia.
Entre la seva activitat social i institucional, destaquen les participacions en múltiples comitès societats i grups de investigació. Es membre de la Academia Europaea, de la Organización Europea de Biología Molecular, del Institut d’Estudis Catalans, de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona y de la Académie d’Agriculture de France. Ha estat membre del Grupo de Alto Nivel de la Fundación Europea de la Ciencia sobre Biología y Sociedad, del Grupo Consultivo sobre Biotecnología Estados Unidos-Unión Europea, del Comité Científico Director de la Unión Europea, del Panel de Organismos Modificados Genéticamente de la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria, del Comité Científico de Genoplante (Francia) i President de la Societat Catalana de Biologia.
Actualment es membre de la Comisión Nacional de Bioseguridad, del Grupo de Ética de las Ciencias y las Nuevas Tecnologías de la Unión Europea, del Consejo Científico del Departamento de Ciencias de la Vida del CNRS (Francia), miembro del Board de la European Plant Science Organization y Presidente del Comité de Ética del CSIC. Ha rebut el Premio Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya y el Premio de la Fundación Catalana per la Recerca.
http://www.fundacionmhm.org/www_humanitas_es_numero39/iautor.html