La tensió entre les seccions sindicals de CCOO i UGT a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols s’ha disparat en els darrers dies, després que el president de la Representació Unitària dels Treballadors de l’Ajuntament (RUTA), Josep Lluís Sánchez (CCOO), sol·licités dimecres passat tota la documentació sobre l’ingrés a la plantilla municipal de Glòria Brugada, actual membre de la secció d’UGT, informa El Punt Avui. En l’escrit, adreçat a l’alcalde i la regidora de Personal, Sánchez exposa que en successives relacions dels llocs de treball del consistori Brugada –que és dona del regidor de Promoció Econòmica, Juanjo García (PSC)– va promocionar des d’una feina de conserge del grup E –el més modest– fins a la d’auxiliar administrativa del C2 –millor retribuït–. I sense, aparentment, haver passat per la categoria intermèdia del grup D. Per aclarir les coses, el representant de CCOO demanava les ofertes d’ocupació pública del període, bases, convocatòries i les actes de presa de possessió de la treballadora.
L’endemà mateix que Sánchez registrés la instància, Brugada va denunciar el president de la RUTA per “assetjament psicològic” i va forçar, divendres, la convocatòria de la comissió d’igualtat del consistori, reunida a primera hora del matí. La treballadora qüestiona l’actuació de Sánchez i la seva legitimitat com a president de la representació sindical unitària, trencada de facto en els darrers mesos. Brugada l’acusa d’actuar amb “atacs personals”, d’haver arribat “a l’insult i la difamació” i d’incórrer en “manifestacions i fets de superioritat sobre el gènere femení”.
El delegat de CCOO, que exposarà aquest migdia la seva versió davant la comissió d’igualtat, critica que la denúncia que li ha presentat Brugada no s’hagi produït fins que ha demanat informació sobre la seva trajectòria, i no amaga les objeccions sobre la rapidesa amb què s’ha activat el protocol contra assetjaments, que “en altres casos denunciats ha anat molt més a lent”. També argumenta que compleix el mandat d’altres treballadors del consistori que s’han interessat per “esclarir si els canvis de categoria s’han fet sense oposició”.
La delegada d’UGT defensava ahir la legalitat dels canvis “ordenats per una resolució de la Inspecció de Treball” que a l’agost de 2011 li va reconèixer que desenvolupava funcions del grup A2, una escala encara superior. Com que d’ofici, el departament de recursos humans no ha acatat la resolució, ha sol·licitat també via registre d’entrada que s’apliqui l’equiparació salarial amb efectes retroactius, des de fa tres anys.
La pugna arriba en plena campanya per les pròximes eleccions sindicals, “amb molts interessos pel mig”, es queixa Brugada, que previsiblement es tornarà a presentar. CCOO acaba d’impugnar al Tribunal Laboral de Catalunya el conveni col·lectiu, signat l’any passat, per motius com ara la no-inclusió d’un annex per recuperar les millores i articles suspesos pel govern espanyol.
Per la seva banda, el Diari de Girona que també tracta la qüestió afegeix en el tractament de la notícia una peça adjunta titulada “Una plaça en dubte des de 2011” que “En el ple del 24 de febrer de l’any 2011, el secretari de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Carles Ros, va assegurar que el 2008 es van fer increments del complement específic de manera unilateral i no es van negociar de manera col·lectiva. Aleshores, el que havia estat regidor de Personal en aquell any, Juanjo García (PSC), va acusar el secretari de mentir. Davant d’aquesta acusació, Ros va enviar un correu als treballadors municipals en què exposava que a la relació de llocs de treball (RLT) de la corporació de l’any 2007, el lloc de treball d’Auxiliar de serveis públics –anteriorment conserge de la deixalleria– figurava en el grup E, mentre que el mateix lloc es trobava en el grup C2 en la relació de l’any següent. «Aquest canvi de grup també es va fer sense negociació col·lectiva», afirmava Ros, que afegia que la persona que ocupava aquesta plaça, la dona de García, no constava que hagués «efectuat cap procés per promocionar del grup E al grup D o C2» i, citant un informe del cap de Recursos Humans, deia que la categoria del lloc de treball és el grup E. Ros també deia que es van fer modificacions a la brigada i policia sense negociació col·lectiva”.
El regidor Juanjo Garcia Cañadas, en un post a Facebook ha apuntat el següent: “La notícia del Diari de Girona, titular i contingut, evidencien sens dubte, la mala fe existent contra la treballadora, així com la barroera actitud que té, com únic objectiu, relacionar la qüestió política amb la de les relacions sindicals internes d’una empresa, com l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, confonent a la ciutadania des de la covardia de la insinuació torticera i no des de la valentia de l’acusació clara.
És l’actitud d’aquells que, en la creença que tenen “patente de corso” pensen, erròniament, que poden fer tot allò que vulguin i que la seva impunitat està garantida.
Però el temps, i en aquest cas també els tribunals, sempre donen la raó a qui la té.
Per cert, des d’aquí vull agrair les mostres de solidaritat, d’ànims i d’oferiment de tots tipus que m’han fet arribar. I els que no ho han fet, tranquils, que mai, i repeteixo MAI!!!, he fet cap actuació susceptible de ser considerada com indigna en el sentit de les acusacions/insinuacions que estan fent; i corresponent a aquestes mostres de solidaritat i a la necessària transparència, anuncio que farè públics tots els documents que demostren les mentides que estan dient, així com anunciaré i informaré de totes les actuacions que portarè a terme.
A veure si entenen d’una punyetera vegada que no tenen impunitat per a jugar amb l’honorabilitat de les persones”.