Els serveis d’intermediació laboral de la XSLPE (Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica) de les comarques gironines, impulsada per l’Àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, presenta les primeres dades de l’observatori d’ocupació que s’han obtingut fruit de la redacció del mapa de recursos territorial en promoció econòmica.
El context econòmic i laboral dels darrers anys ha provocat que els ciutadans recorrin als ens locals més pròxims per solucionar les seves necessitats laborals. Avui, les entitats municipals que ofereixen serveis per a la millora de l’ocupació dels ciutadans han esdevingut un dels serveis més sol·licitats. Això ha provocat que molts municipis es vegin obligats a obrir serveis dins les estructures de les àrees de promoció econòmica per donar resposta a les necessitats dels ciutadans. Tots els serveis que s’ofereixen són gratuïts i dirigits per personal tècnic qualificat. Els usuaris i les empreses valoren aquests serveis com a efectius i de proximitat.
Actualment, la XSLPE està formada per 50 entitats, 36 de les quals són entitats locals, que estan oferint algun servei d’intermediació laboral i que contribueixen de forma activa a la promoció laboral.
Resultats d’ocupació
Durant el primer semestre del 2010, les 36 entitats que ofereixen serveis d’intermediació laboral han realitzant les operacions següents:
- Usuaris
El nombre d’usuaris registrats a totes les borses fins al 30 de juny de 2010 és de 38.693. D’aquests, n’hi ha 10.453 (46,9 % d’homes i 53,1 % de dones) que s’han inscrit entre l’1 de gener i el 30 de juny d’aquest any.
- Entrevistes d’intermediació i definició laboral
Els serveis que ofereixen orientació laboral als seus usuaris han realitzat un total de 6.180 entrevistes d’orientació. Aquestes entrevistes tenen com a principal objectiu definir el perfil laboral i personal de l’usuari per tal de trobar els candidats a l’oferta que més s’adaptin als requisits demanats per les empreses inscrites. Alhora, també serveix per ajudar a millorar en aspectes del coneixement, habilitats personals, mètodes de cerca de feina…
- Empreses
Pel que fa a les empreses inscrites, n’hi ha un total de 8.036, 1.610 de les quals s’han inscrit entre l’1 gener i el 30 de juny de 2010.
- Ofertes Laborals
Les empreses registrades als serveis d’ocupació municipal han presentant 1.757 ofertes laborals, el 82 % de les quals han obtingut algun tipus de contracte laboral.
- Formació
Pel que fa a la formació organitzada per les entitats de la Xarxa, s’han organitzat 270 activitats, adreçades a totes aquelles persones que volen formar-se en àmbits com ara la informàtica, idiomes, administració, cuina, comerç, manipulació d’aliments…
- Plans ocupacionals
Dins del camp de l’ocupació, s’han tramitat 529 plans ocupacionals que han permès ocupar persones aturades en sectors diversos. Aquests usuaris han rebut una formació específica o transversal, a més de realitzar la feina que ocupava el pla de treball.
Les dades provenen dels serveis d’intermediació laboral dels municipis membres, els quals utilitzen un sistema actiu d’actualitzacions periòdiques que alimenta de forma semestral l’observatori d’ocupació i el mapa de recursos en promoció econòmica de la província de Girona.
Serveis de la XSLPE als serveis d’intermediació laboral
La Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica ofereix suport als municipis membres amb una eina de gestió, la qual es troba en una fase inicial que ha d’esdevenir un servei de referència provincial. Aquest servei té com a principals objectius:
- La unificació de les metodologies dels serveis en funció de la seva estructura.
- La presència del servei d’intermediació a la Xarxa.
- La millora dels serveis de borsa de treball, orientació laboral, prospecció d’empreses…
- La formació del personal tècnic.
- L’intercanvi de coneixement.
Entitats que ofereixen serveis d’intermediació laboral
- Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell
- Institut de Promoció Municipal de la Ciutat d’Olot
- Consorci per a la Promoció Econòmica de les Preses i la Garrotxa
- Ajuntament d’Arbúcies
- Ajuntament de Banyoles
- Ajuntament de Begur
- Ajuntament de Blanes
- Ajuntament de Besalú
- Ajuntament de Caldes de Malavella
- Ajuntament de Cassà de la Selva
- Ajuntament de Castelló d’Empúries
- Ajuntament de Celrà
- Ajuntament de Figueres
- Ajuntament d’Hostalric
- Ajuntament de Llagostera
- Ajuntament de Lloret de Mar
- Ajuntament de Maçanet de la Selva
- Ajuntament de Riells i Viabrea
- Ajuntament de Riudellots de la Selva
- Ajuntament de Salt
- Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
- Ajuntament de Sant Gregori
- Ajuntament de Sarrià de Ter
- Ajuntament de Sils
- Ajuntament de Torroella de Montgrí
- Ajuntament de Vidreres
- Consell Comarcal de l’Alt Empordà
- Consell Comarcal del Ripollès
- Consell Comarcal de la Selva
- Consell Comarcal del Baix Empordà
- Consell Comarcal del Gironès
- Ajuntament de Sant Julià de Ramis
- Ajuntament de Vilablareix
- Mancomunitat de municipis de Camprodon
- Ajuntament de la Bisbal de l’Empordà
- Consorci Ter-Brugent