Segons informa El Punt, un antic tècnic de la Devesa de Girona, Narcís Motjé, ha localitzat en un petit bosc de la carretera que uneix Calonge i Sant Antoni uns fongs que ataquen els plàtans fins matar-los. Motjé va avisar el servei de protecció dels vegetals del departament d’Agricultura, que va contrastar amb analítiques que es tractava d’un fong, el Ceratocystis fimbriata, que s’instal·la en els plàtans i en provoca la mort.
Motjé alerta del perill que representaria per als boscos i per als planteristes que cultiven aquests arbres si s’arribés a escampar. Explica que es van fer inspeccions als vivers de Girona i es va descartar que la malaltia ja s’hagués propagat. Tot i això, la propagació és molt ràpida –“de manera exponencial”, diu Motjé– i es pot produir a través d’eines, per l’home o a través dels insectes. Ataca bàsicament els vasos de l’arbre, els obstrueix i en provoca inevitablement la mort.
Des de la Delegació del Govern a Girona han confirmat que el servei de protecció dels vegetals està treballant per controlar-ho.
Segons l’extècnic de la Devesa, el temps d’actuació del fong en aquest punt de Calonge pot haver estat de dos anys. L’única solució és cremar els arbres, arrancar les arrels i no deixar-ne ni rastre.
Narcís Motjé va ser tècnic responsable de la Devesa de Girona des del 1987 fins fa dos anys i hi va detectar característiques estranyes. Aquest estiu hi va tornar i va confirmar les seves sospites sobre aquest bosc de Calonge.