I després

Sant Feliu, notable alt en la preservació del fons marí i en l’estat de les aigües

Compartiu aquesta història

Els responsables del projecte Silmar, una iniciativa de la Fundació Mar, han emès un informe de l’estat de les aigües i el fons marí a partir de les prospeccions realitzades a cadascun dels setze punts de control de què disposen al llarg del litoral català.

La costa de Mont-Ras (amb un 8 sobre 10) i de Sant Feliu de Guíxols (amb un 7 sobre 10), són les millors conservades del litoral baixempordanès mentre que a la resta de Catalunya la millor puntuació és per a la costa de Mataró (7) o de l’Ametlla de Mar (7). Tot i això, les dades demostren que la situació és “fràgil” i el director de la Fundació Mar considera prioritari que els Ajuntaments i la Generalitat canviïn la seva manera de gestionar el litoral.

No gaire lluny d’aquí, a la Cala Aiguafreda de Begur, es dóna el resultat contrari atès que és una de les zones amb més degradació del fons marí de tot el litoral català. El principal motiu és el gran nombre d’embarcacions que hi fondegen i que malmeten l’ecosistema amb “els residus nàutics i els blocs de formigó amb cadenes que erosionen i desertitzen el fons marí”, asseguren els responsables.

El fons marí del Delta de Llobregat, amb un 3,5 sobre 10, aconsegueix la pitjor puntuació de l’estudi i Cala Aiguafreda el segueix amb un 4. “La situació del litoral està al límit”, explica el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura. Per això, proposa que l’Administració protegeixi el 25% de la costa, enlloc de l’1% actual. Una solució que s’ha demostrat efectiva allà on ha estat aplicada.

Al litoral gironí, “l’excés de pesca” tant a gran com a petita escala, i “el fondeig de les embarcacions” són les dues principals explicacions per a la degradació del fons marí” Recordem que Sant Feliu continua amb el plantejament de la Reserva Marina que amb la seva implantació situaria, sens dubte, a Sant Feliu de Guíxols, en el primer lloc del rànquing dels municipis catalans.

 

El més llegit

I després