La possibilitat que Sant Feliu de Guíxols disposi de l’anunciada reserva marina s’esvaeix atès que la seva implantació pertanyia a una segona fase de la reserva marina de les Illes Formigues que, segons el projecte que va elaborar el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, havia d’abastar 3.580 hectàrees, delimitant al nord per la punta de la Musclera, a Palafrugell, i al sud amb la platja de Belladona, a Calonge. En la segona fase s’havia d’ampliar fins a Sant Feliu (fins a Canyerets) i Begur.
Ha estat l’Estat qui ha aparcat el que havia de ser una realitat per aquest any per manca de diners tant per crear-la com per mantenir-la. La decisió arriba després que Medi Ambient ja hagi resolt les al·legacions i tingui redactat el projecte definitiu. El subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, ha dit que la decisió de congelar i deixar en punt mort la reserva obeeix únicament a motius econòmics.
La inversió anual que caldria per mantenir la reserva és d’uns 500.000 € i asseguren que, pel fet de no poder-hi fer front no vol dir que el projecte s’abandoni definitivament, tot i que caldrà comprovar la sensibilitat respecte aquest tipus de reserves del nou govern que sortirà escollit en les eleccions del 20-N.
Aquesta hagués estat l’onzena reserva marina de tot l’Estat i la primera sense cap àrea de protecció integral. El projecte la dividia en dos grans àmbits, entre els quals hi havia una zona d’usos restringits (a l’arxipèlag de les Formigues i als Ullastres) on no s’hi pensava permetre cap tipus d’extracció.
Aquesta anunci, segurament, serà celebrat pels opositors més aferrissats, el Fòrum Social del Litoral Gironí, que advertia que el pla d’usos comprometia seriosament el futur de les activitats d’oci i recreatives – activitats nàutiques, pesca submarina o el fondeig – a la zona que es volia preservar i que el novembre de 2009 va reunir prop d’un miler de persones que es manifestaren a Palamós en contra del projecte.