El periodista guixolenc, Julià Castelló ha escrit un article, posterior a una vetllada sobre el cooperativisme que, actualment, a Sant Feliu impulsen col·lectius com ara La Manduca i que es va emmarcar dins de les activitats impulsades pel Pla de Barris. Reproduïm tot seguit aquesta crònica:
Fotografies, llibres d’actes, llibres majors, fitxes de cooperativistes a centenars, factures i altres documents comptables i de tota mena de la cooperativa Sants Boada han sortit a la llum arran de les gestions fetes per posar en marxa una xerrada sobre cooperativisme organitzada per la Cooperativa La Manduca de Sant Feliu de Guíxols.
Durant l’enderroc dels locals de la cooperativa els anys 80 el constructor Josep Lluis Lucena, encarregat de la feina, va tenir l’encert de rescatar tots els documents abandonats al local del carrer de la Rutlla. Gairebé trenta anys després, aquest fons documental podrà ser catalogat, classificat i estudiat en l’arxiu municipal de la ciutat ja que Josep Lluís Lucena l’ha cedit amb aquesta finalitat. Es molt possible que, més endavant, els documents passin a formar part del patrimoni de l’arxiu i de la ciutat.
Josep Lluís Lucena es va decidir a fer la cessió arran de les gestions endegades per la cooperativa de consumidors ecològics La Manduca, amb seu a Sant Feliu de Guíxols, per preparar la xerrada sobre cooperativisme que es va tenir dijous passat a la biblioteca dins del projecte del Pla de Barris que afecta al barri del Puig i Eixample de Llevant. Alguns dels documents rescatats per Lucena ja es van poder veure en una vitrina durant l’acte.
Ivan Miró, de la cooperativa La Ciutat Invisible del barri de Sants de Barcelona i l’ historiador Angel Jiménez, ex – director de l’arxiu municipal van rememorar l’origen del moviment cooperatiu europeu, a final del segle XIX, la seva incidència a Catalunya i més concretament els orígens i la història de les cooperatives de consum La Guixolense, la Unión i Sants Boada a Sant Feliu de Guíxols, abans i després de la guerra civil.
Isidre Ribera, el conegut barber del barri del Puig, va reviure els seus records com a soci de la cooperativa, il·lustrant fins i tot les seves paraules amb els estris que feien servir a casa seva per muntar els blocs d’encàrrecs que s’utilitzaven després a la botiga.
Finalment, l’Engràcia Valls, de La Manduca va destacar l’important paper que fan les cooperatives com la que te seu al carrer de St. Adolf, per impulsar el consum d’aliments més sans d’origen ecològic, que ajuden la salut, preserven la terra i lluiten contra la dictadura de les grans superfícies i de les empreses multinacionals dels aliments. Un bon tast al piscolabis de productes ecològics preparat per La Manduca va ser bona prova de la qualitat dels productes que s’hi troben i la cloenda d’aquesta vetllada sobre el cooperativisme.