I després

Un projecte de l’escriptora i investigadora Pilar Francès guanya la Beca de Tardor de l’Escala

Francès també participarà en un llibre col·lectiu dedicat als guixolencs deportats als camps nazis i seguirà treballant en temes relacionats amb la memòria històrica

Compartiu aquesta història

Un estudi de l’escriptora i investigadora guixolenca Pilar Francès sobre els escalencs deportats als camps nazis ha estat el guanyador de II Beca de Tardor de Ciències i Ciències Socials convocada per l’Ajuntament de l’Escala.

Aquest projecte té la intenció d’aprofundir en les biografies dels escalencs i escalenques que varen patir la deportació als camps nazis. Tot va començar quan Francès va anar a l’Escala a presentar el llibre de la Beca Irla i es va interessar per la qüestió dels deportats als camps nazis del municipi.

Un cop l’autora va saber que no s’havia aprofundit molt en la qüestió, va decidir començar a treballar. La investigadora explica que l’objectiu d’aquest projecte és estudiar cada cas i escriure una biografia de cadascun d’ells perquè tothom conegui el periple pel qual van passar fins a la mort o l’alliberament.

Amb aquesta tasca, també es pretén sentar les bases per poder sol·licitar al Memorial Democràtic les llambordes Stolperstein que s’instal·larien davant les residències que van ocupar aquests escalencs abans de ser deportats.

Francès ens explica com serà el treball d’investigació que realitzarà, que consistirà en una intensa tasca per conèixer la història que varen viure cadascuna d’aquestes persones.

La previsió és que l’estudi duri 1 any, temps que servirà perquè l’autora trobi el material necessari per a escriure cadascuna de les biografies. Pilar Francès es mostra feliç d’haver rebut aquesta beca i destaca la importància de treballar en la memòria històrica.

Francès farà una estada de tres mesos a la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries per tal d’aprofundir en aquesta recerca. Entre els seus propers projectes hi ha la publicació d’un llibre col·lectiu dedicat als guixolencs deportats als camps nazis i seguir treballant en temes relacionats amb la memòria històrica.

El més llegit

I després