L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha presentat el matí de dimarts, 22 de juny de 2021, en un acte celebrat a la sala Abat Panyelles del Monestir de la ciutat, les propostes que han de servir per celebrar aquest 2021 els 100 anys de la sardana Juny del mestre Juli Garreta, fill de Sant Feliu. La peça és l’himne oficial de la ciutat.
Entre les activitats previstes s’hi inclou un número especial de la revista 440 Clàssica & Jazz del grup editorial Enderrock, dedicat a la sardana Juny. La revista inclou articles a càrrec d’especialistes en l’obra de Garreta i s’acompanya del CD Juli Garreta: Inèdit (FICTA Edicions, 2021), un recopilatori de cançons del músic ganxó i interpretades per Roger Padullés, Daniel Blanch i Romain Gariod, i Nexus Piano Duo. La publicació ja es pot trobar als quioscos.
A l’acte també s’ha presentat l’exposició 100 anys ‘Juny’ de Juli Garreta, produïda pel Grup Enderrock, i que mostra al llarg de 20 plafons diferents aspectes de la trajectòria de Garreta i de la seva històrica obra. La mostra, que s’exhibirà fins al 12 de setembre a la Rambla de Sant Feliu de Guíxols, inclou comentaris en format de vídeo a càrrec d’especialistes com Oriol Pérez Treviño, Jaume Ayats, Quim Rutllant, Martí Ferrer o Jordi Martí Fabra. A més, compta amb una biografia interactiva de Juli Garreta, una discografia recomanada per Quim Rabaseda i una ruta interactiva per la vila proposada per Carla Mallol i Francesc Voltas. L’exposició, posteriorment, s’instal·larà en centres educatius del municipi i a la resta de barris. La revista monogràfica 440 Clàssica&Jazz serveix com a catàleg de l’exposició i els visitants podran descarregar-se-la al seu dispositiu mòbil.
Entre les variades propostes, al mes d’octubre es podrà gaudir del concert Enigma Garreta a càrrec del tenor Roger Padullés i que està dedicat a la figura de Juli Garreta. Més tard, ja entrat el mes de desembre, es farà la presentació del número de la Revista l’Arjau de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu dedicat al centenari de la sardana Juny, així com també un concert de cloenda del centenari de Juny amb el Cor Jove de l’Orfeó, sota la direcció d’Esteve Nabona; la cobla Flama de Farners, sota la direcció de Jordi Molina, i el Cor Infantil de l’Escola Municipal de Música. A més a més, durant tot l’any es publicaran materials didàctics i diversos tallers amb els centres educatius de la ciutat.
Aquestes celebracions coincideixen amb la Capital de la Sardana 2021 que exerceix aquest any Sant Feliu de Guíxols. La crisi de la Covid-19 va impedir celebrar els actes durant el 2020, però la programació de la Capital es va restablir el maig del 2021. Els actes es poden consultar a través del web guixols.cat/sardana.
A la presentació hi han assistit l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; la regidora d’Esdeveniments de Ciutat, Núria Cucharero; Jordi Martí, director de la revista 440 Clàssica&Jazz, i Martí Ferrer, director de l’editorial FICTA Edicions.
L’Alcalde, Carles Motas, ha explicat que “un dels articles de la revista 440 es titula L’Hora Garreta. I és així en molts aspectes: 100 anys de la composició Juny, enguany que som Capital de la Sardana, en un moment en què Sant Feliu de Guíxols desborda cultura per tots cantons”. Ha volgut recalcar que “no podem deixar d’apostar per la cultura. El model cultural ha d’esdevenir un canvi en el model turístic de la ciutat. Som destinació turística de sol i platja, com la gran majoria de poblacions de l’arc mediterrani. Però nosaltres tenim la sort de tenir paisatge i, a més, patrimoni, cultura i història. I volem posar en relleu aquest patrimoni sense renunciar a res del que ja tenim. La cultura ha d’ajudar a fer realitat el canvi en el model turístic i, per consegüent, ha de suposar també un canvi en el model econòmic de la ciutat. Un canvi a tots els àmbits de la ciutat, de fet”.
Per la seva banda, la regidora d’Esdeveniments de Ciutat, Núria Cucharero, ha recordat una de les propostes que s’emmarquen en la iniciativa, destacant que “l’Ajuntament ha volgut actualitzar l’himne i ha encarregat una lletra alternativa a l’escriptora guixolenca Àngela Ribas, i dos arranjaments a Albert Guinovart, per a piano i veu de tenor, i per a cobla i cor. El primer el gravarà Guinovart al piano amb el tenor Roger Padullés, i s’estrenarà a Sant Feliu amb el pianista Francisco Poyayo dins el concert Enigma Garreta. El segon el gravaran a final d’any al Palau de la Música Catalana la Flama de Farners, el Cor Jove de l’Orfeó Català i el Cor de l’Escola de Música de la ciutat”.
Altrament, Jordi Martí, director de la revista 440 Clàssica&Jazz, posa èmfasi en “l’especial il·lusió que l’exposició no només estigui ara en un lloc cèntric de la vila de Juli Garreta, Sant Feliu, sinó que pugui arribar al màxim nombre de persones. Aquesta és la intenció: donar a conèixer la història i que els músics d’ara tinguin referents on agafar-se per a continuar fent música nova”, ha conclòs.
Finalment, Martí Ferrer, director de l’editorial FICTA, ha sigut contundent: “Parafrasejant Ígor Stravinsky, i anant una mica més enllà, la qüestió no només és ‘Més Garreta’: també ‘Més Garretes’, en plural. Garreta era un gran músic des de moltes perspectives i en totes les vessants: sardana, simfònica, música de cambra, etc. És molt d’agrair les complicitats entre segells, revistes i institucions com ara l’Ajuntament de Sant Feliu; accions com aquestes permeten que les programacions musicals, el material d’estudi de les escoles de música i un llarg etcètera es converteixin en més música de Garreta”.
Al CD Juli Garreta: Inèdit hi ha extractes dels tres últims treballs de l’editorial de música catalana FICTA que s’han gravat amb composicions de Garreta: Records i somnis, Mar plana i un nocturn a càrrec de Nexus Piano Duo.