Aquest proper dijous 29 de juliol, a partir de les 10 de la nit a l’escenari del Guíxols Arena, tindrà lloc la tradicional ‘Gran Cantada de Cançó de Taverna’, amb les actuacions del cantautor Josep Andújar ‘Sé’, que serà el mestre de cerimònies i a més oferirà les seves composicions pròpies. Tot seguit arribarà el torn del grup local de la refundada Colla Jacomet, a continuació actuarà el grup Terra Endins de Girona i tancaran els palafrugellencs Peix Fregit.
Encara sou a temps d’adquirir les entrades gratuïtes online fent clic aquí. Recordeu que si no podeu fer l’adquisició online, us podeu acostar presencialment fins a l’Oficina de Turisme, al Monestir.
Josep Andújar, ‘Sé’, explica així la història d’aquest certamen
Aquesta mostra va néixer fa 27 anys amb la intenció de recuperar una forma de socialització, comunicació i divertiment d’una època en la qual les tavernes eren punts de trobada, especialment de la gent dels oficis com ara pescadors, estibadors, carreters, tapers, camàlics i ferroviaris -entre molts altres- que s’emportaven el platillo amanit per les seves esposes i reunits a les tavernes ho regaven amb un petit o una mitja en porró, sopaven i tot seguit entonaven cants de tota mena: havaneres, valsets, peces de òpera i sarsuela, tangos, ranxeres, boleros, peces picants i participatives amb doble sentit i tota mena de gèneres haguts i per haver.
D’altra banda, atès que a principis i mitjans dels anys 90 encara restaven alguns supervivents que foren protagonistes en el cant de taverna de mitjans del segle passat, vàrem ser-hi a temps de fer-los participar a les diverses cantades de la Mostra i a altres els vàrem recordar, a títol pòstum, en presència de les seves famílies.
La Mostra va néixer al Teatre-Auditori Municipal de Sant Feliu de Guíxols i es va convertir en un complement de la campanya del Peix Blau Ganxó, aconseguint que en els sopars s’incorporessin les cantades, que també es varen traslladar per al gran públic a espais emblemàtics i paisatgístics de la ciutat com el far del port, l’ermita de Sant Elm, el Salvament, les platges de Sant Feliu, Sant Pol i Canyerets, el Passeig, el Monestir, etc., realitzant en totes les edicions la cantada central al Passeig, a l’escenari del Festival de la Porta Ferrada, al reformat passeig de Rius i Calvet i aquests dos darrers anys, empesos per la Covid, tornem, provisionalment, a aquest espai del Guíxols Arena fins que puguem concentrar-nos novament a la platja de Sant Feliu de Guíxols.
En aquella primera cantada de l’any 1994 ens trobàvem damunt de l’escenari del teatre, convertit en una gran taverna: el grup Caobana, una formació excepcional amb en Càstor Pérez, l’Alfons Carreras (Fonso) i en Pere Bahí. La Colla Jacomet amb en Jordi Riera, en Manel Bargueño, l’Àngel Ballesteros i en Llibori. Una representació dels Llops de Mar comandats pels recordats Pepe Fernández i Pepe Giró.
A més d’alguns veterans il·lustres com en Manel Iglesias, ex-Peix Fregit, Pere Molla ex-Oreig de Mar i Juanito Bou “El Currillo” entre altres.
També s’hi afegirien posteriorment el virtuós Miquel Solés, el duet La Taverna amb el Miquel Pedrol i en Josep Bergadà i molts i molts altres.
Un record també per la figura d’en Miquel Jacomet pioner dels grups d’Havaneres de Sant Feliu així com d’en Rafael Lecuona i de les dones que varen formar part de la Colla Jacomet com ara la Carme Benet, la Maria Teresa Gispert i la Marisa Crosas.