Aquest divendres 12 de novembre s’ha inaugurat la nova mostra de l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols anomenada “30 anys de la teva Marató”.
A l’acte d’inauguració hi han participat l’Alcalde de Sant Feliu, Carles Motas; el primer tinent d’Alcalde, Josep M. Muñoz i del director executiu de la Fundació Marató de TV3, Lluís Bernabé, que han estat acompanyats de diverses autoritats i la comissària de la mostra, Pilar Giró.
Lluís Bernabé, director executiu de la Fundació Marató de TV3, ha destacat que el dia d’avui “és un dia de moltes emocions i per molts motius” destacant el tornar a la presencialitat amb l’exposició com també la celebració dels 30 anys de la Marató. També ha fet referència a que la mostra és la primera parada d’aquesta exposició itinerant que es fa per primera vegada en la història de La Marató “en un espai meravellós i únic”, referint-se a Sant Feliu i a l’Espai Carmen Thyssen.
L’alcalde, Carles Motas, ha dit que li “agradaria manifestar” un agraïment per haver triat Sant Feliu de Guíxols “com a seu de la primera exposició itinerant de La Marató. Ens sentim honorats i orgullosos”. També ha volgut agrair a la Fundació de la Marató la feina de difusió feta durant 30 anys “formant part de la realitat del país” i convertint-se “en referents arreu del món”.
La comissària de la mostra, Pilar Giró, ha explicat que des de l’Espai Carmen Thyssen “estem molt i molt contents d’aportar el nostre gra de sorra de manera solidària des de la Fundació Espai Carmen Thyssen” i ha volgut donar les gràcies a la fundació de la Marató i a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.
Per la seva part, la Baronessa Carmen Thyssen ha excusat la seva absència per problemes d’agenda però en veu de Pilar Giró ha fet arribar un missatge als assistents, en el qual ha explicat que per a ella “és un plaer acollir aquesta exposició a les sales de l’Espai Carmen Thyssen” i així poder “col·laborar i unir-nos a la cadena de solidaritat que fa possible que l’èxit de La Marató contribueixi de manera notable a la investigació científica amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la nostra societat”.
Al final de l’acte, l’alcalde ha entregat a Lluís Bernabé un record de la ciutat, en aquest cas un quadre de xocolata creat per la pastisseria La Vienesa, amb la imatge de l’edició d’aquest any de La Marató.
La mostra es pot visitar fins el 12 de desembre de dilluns a dissabte de 10 a 18 hores i els diumenges de 10 a 14 hores.
Amb el programa d’aquest 19 de desembre, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio arribarà a la trentena emissió. Gràcies al suport excepcional de la ciutadania, el projecte solidari que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va crear el desembre de 1992 s’ha convertit en un esdeveniment social de primera magnitud, en un dels principals motors de la recerca biomèdica a Catalunya i en una ferma impulsora de la divulgació i la sensibilització en l’àmbit de la salut. La CCMA i la Fundació La Marató de TV3 han previst algunes accions per celebrar i agrair les tres dècades d’emoció, de confiança, d’esforç i de solidaritat que milions de persones han invertit en aquest projecte únic al món.
Una d’aquestes accions és l’exposició “30 anys de la teva Marató”, que ha dissenyat La Fundació La Marató de TV3 i que recorre els 30 anys d’història de La Marató a través dels cartells que l’han protagonitzat i de les fites aconseguides per cada edició. “30 anys de la teva Marató” és un viatge emocional en el temps per conèixer, descobrir i participar en activitats solidàries; per crear i difondre complicitats a través de la sensibilització social, i per retre homenatge a tots els ciutadans que, any rere any s’impliquen en la manifestació solidària col·lectiva més emblemàtica del món.
“30 anys de la teva Marató” a l’Espai Carmen Thyssen, planta per planta
La primera planta d’aquest espai emblemàtic de Sant Feliu de Guíxols allotja el vessant més artístic: “22 anys de Pinta La Marató”. S’hi exposen per primera vegada els cartells guanyadors de les edicions d’aquest concurs que es realitza amb la participació d’escoles i instituts de tot Catalunya des de 1999.
La segona planta és una invitació a passejar per la història de La Marató, des de la primera edició, el 1992. Un repàs dels cartells publicitaris que han definit cada edició de La Marató, acompanyats d’informació complementària com ara els presentadors dels programes, el marcador final, el nombre de projectes de recerca finançats i els equips d’investigació implicats. A més, es podran recordar els espots que han protagonitzat les campanyes de divulgació a través dels codis QR que acompanyen cada cartell. Tothom qui vulgui podrà entretenir-se relacionant les imatges dels cartells originals de les Maratons distribuïts per les parets de les sales expositives amb els dels plafons explicatius.
La darrera sala de l’exposició, està centrada en la campanya de La Marató 2021, dedicada a la Salut Mental i que se celebrarà el diumenge 19 de desembre.
Col·laboració amb entitats locals
A banda de l’exposició, l’Espai Carmen Thyssen col·laborarà amb diverses entitats locals a través de l’organització de diverses activitats que promouran els donatius a La Marató, a través dels canals disponibles: https://www.ccma.cat/tv3/marato/donatiu/ . Es poden consultar al web www.espaicarmenthyssen.com o al compte d’Instagram @espaic_thyssen.
Una mostra itinerant
A partir del 12 de desembre, la mostra continuarà l’itinerari per diversos espais culturals de Catalunya fins a l’abril del 2022, perquè tothom qui vulgui pugui reviure els records comuns que ha generat La Marató.