I després

Consells de Protecció Civil per afrontar l’episodi de forta calor

Robert Roqué, responsable de Protecció Civil Sant Feliu, ens dóna una sèrie de recomanacions per afrontar les altes temperatures de l'estiu

Compartiu aquesta història

Aquests dies els termòmetres han tornat a enfilar-se, amb un nou episodi de calor molt intensa a Sant Feliu de Guíxols i a tot Catalunya. Aquest estiu, les temperatures marquen rècords en diversos punts. Per això, Protecció Civil emet una sèrie de consells per afrontar una onada de calor o un dia amb temperatures molt elevades.

Des de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Feliu de Guíxols, Robert Roqué, que n’és el responsable, ens fa arribar una sèrie de consells per evitar patir un cop de calor i portar l’alta temperatura de la millor forma possible.

Mantenir una bona temperatura a la llar és clau. Per exemple, es recomana tancar les persianes de les finestres on toca el sol. A la nit, és important obrir les finestres de casa per refrescar-la.

Estar-se a les habitacions més fresques de la casa i climatitzar-la amb ventiladors o aire condicionat també són dos elements importants. En el cas de no tenir cap d’aquests aparells, s’aconsella passar com a mínim dues hores al dia en lloc climatitzats. També és important refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua, així com beure aigua fresca de forma regular.

Els animals de companyia també pateixen, i molt, les conseqüències d’un episodi de forta calor com aquest. En el cas que tinguis un gos, un gat o qualsevol altre animal a casa, es recomana que evitin el sol durant les hores central del dia i hidratar-los sovint, per evitar que els seus cossos se sobreescalfin. Per tant, el més recomanable és treure’ls a córrer abans de sortir el sol o després que es posi i, durant el dia, fer-los passejos curts o sota l’ombra.

Hi ha diverses maneres d’evitar el sol directe si hem de sortir de casa. Portar una gorra o un barret. Utilitzar roba lleugera, així com de colors clars i poc ajustada. Caminar per l’ombra o sota un para-sol. Portar aigua i beure’n sovint.

També és important controlar el menjar i el beure per minimitzar els efectes d’un pic de calor i durant tants dies seguits. En aquest sentit, es fa una crida a fer menjars lleugers, evitar aliments molt calents i hipercalòrics (salses, fregits, arrebossats…) i prendre aliments rics en aigua com fruites, verdures i hortalisses.

Es recomana també no fer esport en les hores centrals del dia.

Si veus una persona gran patint un cop de calor, es demana:

Avisar urgentment els serveis mèdics o el 112.
Traslladar l’afectat a un indret més fresc.
Donar-li aigua, mullar-la i ventar-la, i esperar a què arribin els serveis sanitaris.

El més llegit

I després