El desembarcament sobtat en tres dies de 40 famílies estrangeres que han okupat il·legalment 40 nous habitatges a Sant Antoni de Calonge, ha posat en alerta als ajuntaments de la zona davant la possibilitat que la dinàmica es pugui estendre als altres municipis. El passat dijous en parlàvem amb Joan Alfons Albó en el programa Línia amb l’alcalde de la nostra emissora, on li preguntàvem si li preocupava que fets similars es puguin produir a Sant Feliu.
Albó declarava a la nostra emissora que sí que li preocupa i que aquests comportaments no li provoquen cap reacció de simpatia envers els qui els porten a terme “al contrari, recordem que el tema okupa, quan no és a casa teva es veu des d’una altra perspectiva. Hi ha gent que es passa la vida estalviant per disposar d’un altre habitatge amb el lloguer del qual aspiren a complementar la seva pensió i li fan la guitza de dalt a baix. A hores d’ara els ciutadans de Sant Feliu ja estan fent un esforç per ajudar a persones que tenen dificultats a través de la gestió que es fa des de l’Ajuntament en aquest sentit. Disposem d’una bossa d’habitatges amb preus baixos que és de l’ordre de 53 pisos, a més d’altres modalitats com habitatges unifamiliars. Ara bé, que hi hagi qui d’això en faci un negoci em sembla execrable. On està el límit? Anem a comprar el pa, no el paguem i que facin fora als treballadors?”
Entre altres finques, ja informàvem fa unes setmanes que les naus de Comercial Martí, a Bujonis, estan okupades per joves estrangers i just al costat, a l’antic complex dels Quatre Arbres, que també limita amb la carretera de Girona, (antiga hípica i mini-golf), també s’hi han instal·lat okupes reincidents anteriorment en altres finques de la ciutat que han fet obres, camps de conreu i s’han apropiat d’un espai adquirit per l’empresa Ginesta que contempla traslladar les seves instal·lacions a aquesta zona en el futur.
Albó comentava sobre aquesta qüestió ja que s’havia comentat el problema amb els propietaris i que “hi estan al cim. La fórmula per posar fi a aquesta okupació és que un projecte d’urbanització que hi ha d’aquella zona es porti a terme. És un projecte complicat de portar a terme però la darrera proposta l’han realitzat ells mateixos renunciant a uns espais, la qual cosa fa que sigui molt factible i nosaltres hi estem d’acord”. L’alcalde afegia que en el moment que hi hagi aquesta possibilitat econòmica “haurà de ser la propietat qui actui davant d’aquestes persones”
L’alcalde advertia que aquestes accions solen produir-se en finques on hi ha deixadesa per part dels propietaris, sigui un banc o bé un particular, i exposava un cas d’una okupació on ha d’anar la futura Plaça del Sol (a l’Eixample), on han fet fora els okupes, han tapiat els accessos i s’afanyaran a enderrocar-ho.
D’altra banda, la setmana passada es va anunciar que en aquest primer quadrimestre l’Ajuntament de Sant Feliu multarà a les entitats bancàries que disposen de pisos buits a la ciutat als quals s’ha donat la possibilitat de cedir-los per a lloguer social. Actualment el nombre d’habitatges buits és de més de 160, dels quals el gruix més important pertany al grup del Sot dels Canyers.