Aquest cap de setmana 1 i 2 de juny, tindrà lloc el Campionat de natació amb aletes i velocitat en immersió en la piscina del complex Esportiu Municipal La Corxera de Sant Feliu de Guíxols, organitzat per la Federació Catalana d’activitats Subaquàtiques i el Club Aquàtic Xaloc.
Es comptarà amb un centenar de nedadors que corresponen a quatre grups d’edat: infantils, cadet, junior i sènior.
El programa del campionat tindrà lloc en dues jornades:
Dissabte tarda: 15h escalfament i a partir de les 16h competició.
Diumenge matí: 8.30h escalfament – a partir de les 9.30h competició; jornada de tarda a les 15h escalfament i a partir de les 16h competició.
Durant les dues sessions es competirà en proves individuals de diferents disciplines: superífice, bifins, apnea, escafandre i en distàncies d’entre 25m a 1500m i relleus per equips.
La Natació amb Aletes és una especialitat esportiva de la natació clàssica que es caracteritza per tenir una posada en escena molt espectacular gràcies a les altes velocitats i el material que s’utilitza: monoaletes, ampolles d’aire o tubs.
La Natació amb Aletes es practica principalment en piscina. Les proves en piscina corresponen a distàncies iguals a les de la natació tradicional, però amb tres disciplines ben diferenciades: apnea, superfície i escafandre.
Durant les competicions, es poden produir onades de fins a 40 cm, desbordant-se sovint l’aigua de les piscines. El rècord mundial dels 50 m. apnea és de 13 segons, la qual cosa significaria una velocitat de 13 Km/hora.
La tècnica és molt semblant a l’estil papallona de la natació clàssica, però sense fer servir els braços, que s’estenen cap a dalt del cos amb les mans juntes, formant una mena de proa, permetent tallar l’aigua i facilitant el desplaçament. Per les seves característiques el dofí és l’animal a imitar: bona capacitat pulmonar, ritme de moviment i gran elasticitat.
Els materials que es fan servir a la Natació amb Aletes són la monoaleta, de fibra, carboni, plàstic, construïda a mà o bé de fabricació en sèrie. Així mateix, hi ha de diferents dureses, segons la distància per nedar i les característiques físiques del nedador. També, segons les diferents modalitats a l’interior de la disciplina, s’utilitzen ampolles d’aire comprimit i tubs per respirar.
*Fecdas (Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques)