(Fotografia: www.isidregrau.net)
Dins el programa d’activitats “Hivern-primavera 2020” que organitza la Fundació Irla, el proper dissabte 7 de març a les 19h de la tarda es portarà a terme a La Casa Irla la presentació de la nova novel·la d’Isidre Grau, “Un dissabte de primavera”. Hi intervindrà l’escriptora Pilar Francès.
Coneixerem un Isidre Grau diferent, amb una novel·la impregnada d’una atmosfera propera a l’erotisme i al desig; i alhora, un convit optimista a la reflexió sobre les fronteres entre l’amor, el sexe i les diferents maneres d’estimar.
Segons diu l’autor,
Enmig de l’efervescència, les olors i els colors de la primavera, un dissabte qualsevol és suficient per capgirar les inquietuds dels personatges d’una història ambientada a La Sarabanda, una antiga torre senyorial que es convertirà en testimoni d’una trobada entre dues parelles, i una tercera al backstage. Aparentment, gaudeixen de les seves vides amb total plenitud i sense grans preocupacions, fins que l’imprevist canviarà la visió del seu món.
Isidre Grau (Sabadell, 1945), de formació enginyer químic i professor de català, viu a Cerdanyola del Vallès. Fins ara és autor de 16 novel·les, entre les quals destaquen la pentalogia d’Els colors de l’aigua (Premi Sant Jordi 1985) i les darreres, La ciutat dels solitaris i L’home que perseguia la veritat. En paral·lel, ha conreat la narrativa breu, recopilada a La pell dels anys. Contes 1981-1994, i posteriorment ampliada amb El dia de l’incident i Pinyols madurs, els contes breus difosos a la revista digital Núvol. En una línia memorialista, ha publicat Primer paisatge, amb records d’infància ficcionats. Durant els quinze anys d’impartir tècniques de novel·la i de conte a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, va treure al diari Avui articles amb reflexions sobre l’escriptura, i després va recollir la seva experiència en els assaigs literaris L’arquitectura del conte (nova edició ampliada el 2016) i La maleta de l’escriptor (nova edició revisada el 2019). Va ser membre del col•lectiu Ofèlia Dracs.
Els personatges de la novel·la Estanis, el vell professor que viu més del passat que del present eròtic.
Guiomar, la nova esposa que es refugia en les aspiracions de pintora. Margot, la professora de dansa, amb un cos de bandera i el caràcter intrèpid. Max, l’home deu, polivalent, adaptable a totes les situacions.
Pol, l’home en hores baixes, que no vol ser criat de ningú. Lena, la dona que encara creu en el poder de l’amor i el cos. Amanda, la difunta esposa que vol continuar vetllant pels seus.