Rafael Rodriguez, Rafa, sevillà d’origen (Peñaflor) i guixolenc d’adopció, ha complet el seu somni de publicar, finalment, un llibre amb part dels seus poemes andalusos carregats de força, d’aires del sud, de records, de paisatges, de costumisme,d’evocacions i d’emocions.
Molts anys després de la seva partida, la memòria dels records, l’ha tornat a transportar a Peñaflor, on va néixer i créixer, abans de traslladar-se a la nostra comarca a la recerca de noves oportunitats.Aquí ha estat el nostre veí, el nostre carnicer, el nostre cuiner, el nostre poeta i el nostre amic. I com tots ha suportat èxits i fracassos, amb dies de sol mediterrani, amb altres ennuvolats i fins i tot turmentosos.Però en Rafa és en Rafa, tossut i lluitador. I del seu interior mai no han parat de brollar poemes d’aquells en els quals, per llegir-los i recitar-los cal que el cos es tensi i que la veu s’imposti ja que no donen treva ni per contenir l’oxigen de la respiració ni la pausa del muscle.
La Diputació de Sevilla i el patrocini de “La Caixa” li han donat la possibilitat d’immortalitzar una minsa part dels seus poemes, de la seva infantesa, del seu poble, de les vivències vistes amb la perspectiva de la maduresa, de la llunyania, de la militància i de la identitat a la que mai no ha de renunciat.
Aquest dissabte, a les 5 de la tarda, a la plaça Salvador Espriu de Sant Feliu (Centre Cívic Vilartagues) presentarà el seus “Romances de identidad” escortat pel seu amic, el professor José Lluís Mayo, -prologuista de la publicació- i per Manuela de Madre, reconeguda activista política i companya d’una malaltia compartida –la fibromiàlgia- donant categoria i fonaments a una obra pura que reivindica les coses senzilles de la gent que passa la vida sense fer soroll, amb dignitat, sinceritat i transparència.
És una visita a l’ànima de Peñaflor amb l’equipatge de les paraules capturades pel cor del poeta que ha venut ja 1.600 dels 2.000 exemplars editats a benefici de la rehabilitació de l’arquitectura de la parròquia d’un poble on, “Maria la granaina” el va portar al món l’any 1955.
En Rafa fou col·laborador de la nostra emissora l’any 1982 en el programa de poesia “El racó de la bohèmia” i en la biografia dedicada a Carmen Amaya entre altres.
Veu Rafael Rodriguez, autor del llibre:
[audio:http://www.rsf.fm/audio/rafael_rodriguez.mp3]