L’Audiència de Girona obliga Bankia a retornar 6.000 € a dos germans de Sant Feliu de Guíxols que van comprar-ne accions assessorats per un familiar seu, extreballador de Bankia, cadascun dels afectats va comprar 3.000 euros en accions de l’entitat quan va sortir a borsa. Un ho va fer el 30 de juny del 2011 i l’altre, pocs dies més tard, el 8 de juliol, informa l’ACN.
La fallida de l’entitat, que va obligar l’Estat a rescatar-la, va atrapar milers de clients. Entre ells els dos germans, que assessorats per Ausbanc van portar el cas els tribunals. En primera instància, el Jutjat Número 3 de Sant Feliu de Guíxols ja els va donar la raó, però Bankia va recórrer la sentència i la va elevar a l’Audiència. I ara, la Secció Primera ha confirmat la decisió del jutjat i ha tancat el cercle. Com explica l’advocat de l’entitat, Marc Prat, Bankia va “enganyar” els seus clients a l’hora de sortir a borsa. La majoria eren petits inversors, que van comprar entre 3.000 i 10.000 euros en accions. Segons recull la sentència, el banc va donar una imatge “de solvència i plena confiança” quan, en realitat, estava fent aigües.
“L’agreujant del cas que ens ocupa és que, a més, els dos germans van comprar accions assessorats per un familiar, que els va oferir el producte”, concreta Marc Prat. I hi afegeix: “Aleshores, Bankia demanava unes ràtios als seus comercials, i això va provocar que fins i tot hi hagués empleats que, per arribar-hi, ells mateixos compressin accions i després també demandessin l’entitat”.
Amb aquest exemple, l’advocat ha volgut fer palès que la manca d’informació per part de Bankia va ser “evident”. Per a Prat, la sentència de l’Audiència de Girona, que obliga el banc a retornar els 6.000 euros als dos germans amb interessos, i a assumir les costes del procés, ha de servir perquè tots els afectats per la compra d’accions s’animin a demandar.
L’advocat recorda que, fins ara, tots els processos que Ausbanc de Girona ha portat als jutjats contra Bankia arran de la seva sortida a borsa “s’han guanyat al 100%”. Prat, però, també alerta que aquells qui es van veure atrapats per la compra d’accions tenen fins al 25 de maig d’aquest 2016 per demandar, perquè aleshores serà “molt més difícil” tirar endavant els casos.
I és que llavors serà quan prescriurà el termini de quatre anys que va començar a comptar a partir del moment en què Bankia va reformular públicament els seus comptes anuals i va donar a conèixer les pèrdues. Una data en què Ausbanc s’empara a l’hora de reclamar tots els diners invertits pels clients.
“Vull animar qualsevol inversor que no s’atrevia a demandar per por de perdre més diners a què ho faci, perquè amb les sentències a la mà, aquesta por no hi és”, ha dit Prat. A més, l’advocat d’Ausbanc també ha recordat que l’entitat ha aprovisionat fins a 1.800 milió d’euros per fer front a totes les demandes que té als jutjats, “cosa que demostra que s’ha cobert les espatlles”.