Després de la Sortida al Montseny realitzada el passat dissabte per una cinquantena de persones i organitzada per l’Associació d’Amics del Museu i Mall- As. Guixolenca de Cultura, es va poder conèixer de primera mà l’Univers Patxot” a la Masia Mariona, un casal situat als peus del massís del Montseny, que el guixolenc Rafael Patxot encarregà al seu amic, l’arquitecte noucentista Josep Danès i Torras, amb l’objectiu de convertir-lo en la seva residència d’estiueig. Aquest desig es veié trencat quan l’any 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil, el matrimoni va haver d’abandonar el país en secret. Patxot es negà a tornar de l’exili i la masia ha restat desocupada fins als nostres dies. El 2009, l’edifici passà a convertir-se en la nova seu de l’oficina del parc natural i s’hi varen habilitar uns espais a la planta baixa on s’hi pot veure l’exposició “L’Univers Patxot”, i l’audiovisual “Rafael Patxot, ciència i mecenatge”.
Val la pena arribar-se fins al municipi de Fogars de Montclús i conèixer amb més profunditat la vida i tasca d’aquest guixolenc, fill d’industrials surers, que dedicà la seva vida a l’astronomia, la meteorologia i el mecenatge. Un personatge digne de ser recordat, i que no només se l’hauria d’homenatjar des d’aquest centre d’interpretació, sinó també des de la seva població natal (SFG). Reivindicació que fou unànime per tots aquells que participaren a la sortida i que els agradaria poder veure una placa a la façana de la Casa Patxot, que honorés la personalitat i tasca que dugué a terme aquest ganxó.
La vida de Patxot- iniciada com la trajectòria d’un científic amb possibilitats de lluir en una escala mundial- es va veure marcada per les tragèdies: les morts prematures dels pares i l’abandó dels seus estudis a Anglaterra, les morts de les filles, la Guerra Civil, l’exili,…. Tot i així, va emprendre projectes i recerques que han marcat la cultura i la ciència catalanes.
Per això, al llarg de la visita i en acabat, molts dels presents pensaven que a part que puntualment s’hagin celebrat jornades i altres activitats de memòria envers aquesta cabdal figura, no hi ha gaire res a la ciutat de Sant Feliu que informi als seus passejants i visitants que que a les cases Patxot del Passeig- amb un observatori al damunt en una d’elles- hi vivia un personatge emblemàtic que impulsà tants projectes per posar la ciència i la cultura catalanes al món.