La campanya de vacunació antigripal 2013-2014 comença el proper dilluns al Centre d’Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols i a la resta de centres de vacunació catalans amb l’objectiu d’evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, d’edat avançada o amb altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes de la malaltia, com els treballadors de la salut.
El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i la durada prevista de la campanya serà de 2 mesos. Cal tenir en compte que normalment l’activitat gripal comença al final de desembre o al principi de gener.
Els grups de risc per vacunar són les persones amb alt risc de complicacions:
– Persones que pateixen determinades malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.).
– Persones internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.).
– Dones embarassades,
– Persones amb obesitat mòrbida.
– Totes les persones de més de 60 anys.
També s’ha de vacunar qui pot transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc, com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.
El personal dels serveis públics, essencial per a la població, s’ha de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.
Activitat gripal durant la temporada 2012-2013
S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, fins al 50% quant a les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.
L’activitat gripal de la temporada 2012-2013 a Catalunya va ser elevada, amb una onada epidèmica que va durar 8 setmanes i una incidència màxima de 414 casos per 100.00 habitants a mitjan febrer de 2013. Es va associar a una circulació predominant del virus de la grip B, i va ser una temporada tardana en relació amb les epidèmies estacionals de grip prèvies.
Pel que fa a les baixes laborals per la grip, durant la campanya passada van representar un 7% de totes les incapacitats temporals, una xifra que és significativament superior a les de les dues temporades precedents.