Està dirigida als professionals d’ emergències com bombers, policies, sanitaris o equips de protecció civil.
El llibret és una guia ràpida on es recullen les claus per poder donar primers auxilis psicològics a les víctimes d’esdeveniments traumàtics com ara accidents amb morts o ferits greus, homicidis, suïcidis o altres situacions. La informació que conté també pot ser útil per gestionar adequadament l’estrès i els trastorns psicològics que sovint pateixen els mateixos professionals que intervenen en aquestes situacions.
La guia comença explicant què són els primers auxilis psicològics. Es tracta de tècniques dissenyades per reduir – tant a curt com a llarg termini- l’angoixa produïda pels esdeveniments traumàtics. Serveixen per promoure els recursos de les persones per poder afrontar la crisi. Aquesta intervenció de suport s’ha de posar en marxa immediatament després de les catàstrofes, desastres o emergències.
El manual continua exposant les diferents reaccions emocionals possibles durant les crisis, qui les pot patir, els trastorns psicològics que es poden presentar immediatament després dels fets i què cal fer per atendre les víctimes durant la crisi. També dóna pautes per comunicar-se eficientment amb les víctimes, per donar males notícies i per intervenir davant intents d’autolesió.
Finalment es defineixen els passos a seguir després de la primera intervenció i es tracten les reaccions i trastorns que poder afectar els professionals actuen en les emergències. Tot plegat s’explica de forma sintètica i pragmàtica.
El llibret té un format de butxaca (de 14’7 cm X 10’5 cm) i està elaborat amb un tipus de paper resistent a la intempèrie ja que es pretén que els professionals d’emergències el puguin dur a sobre en tot moment i utilitzar-lo sempre que els calgui.
La guia ha estat elaborada per Jordi Frau i Carreras, psicòleg del Servei d’Atenció Psicològica d’Emergències de la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i és una adaptació i actualització de la Guía de Actuación psicològica en emergencias del Grupo de Intervención en Catástrofes del COP Navarra.
De moment, se n’han editat 500 exemplars que Dipsalut distribuirà entre els integrants dels cossos d’emergències de la demarcació que realitzin els cursos de primers auxilis psicològics que ofereix gratuïtament l’Organisme. El primer d’aquests cursos se celebra els dies 28 i 31 de març a la seu de Dipsalut i va dirigit als integrants dels equips d’emergències. Els dies 5, 9, 12, 16 i 19 de maig es farà el segons curs, que és per als caps dels equips de primera intervenció. En la formació, com en la guia, es donen claus tant per protegir-se de l’estrès que provoquen les intervencions en situacions d’emergència com per poder donar primers auxilis psicològics a les víctimes.