Diumenge 17 de juny, dins dels actes de celebració del Dia de l’escola, es va dur a terme un petit acte commemoratiu d’aquests 25 anys en el qual hi van participar l’alcalde de la ciutat, Joan Alfons Albó, la regidora d’Educació, Júlia Vendrell, l’equip educatiu i la Junta de l’AMPA. És de destacar que també hi van assistir una gran part de totes les educadores que, en alguna època al llarg d’aquests 25 anys, també hi van treballar. Durant l’acte es anunciar la imminent jubilació de Carme Arasa, que ha estat educadora de l’Escola Bressol des de l’any 1977.
L’actual Escola Bressol Pública Oreneta és hereva de l’antiga Guarderia Municipal que estava situada en el núm. 167 del carrer Sant Domènec de la nostra ciutat, i que era coneguda popularment com “Els Caganers”. El mes de febrer de 1987 l’antiga Guarderia Municipal es va traslladar al nou edifici del carrer Còrdova 43. D’aquesta manera s’iniciava una nova etapa de dignificació de l’atenció als infants més petits que ha permès que, al llarg de 25 anys, uns 2.500 infants hagin passat per aquest centre, a raó d’uns 100 infants nous cada any, la qual cosa significa que gairebé 1 de cada 2 ganxons nascuts entre els anys 1985 i 2010 hagi rebut les carícies de les educadores de l’Escola Bressol Oreneta.
També ens hem de fer ressò d’una altre aniversari relacionat amb els infants més petits: el diumenge 20 de maig, dins els actes de celebració del Dia Internacional de les Famílies, es va dur a terme un senzill acte commemoratiu dels 15 anys de l’existència dels Espais Familiars a Sant Feliu de Guíxols, amb la presència de l’alcalde de la ciutat, la regidora d’Educació i els membres de l’ASFA (Associació de Famílies dels Espais Familiars).
Els Espais Familiars són una nova modalitat d’atenció a la petita infància de 0-3 anys i de suport a les famílies en la criança i l’educació, que es va iniciar a la nostra ciutat coincidint amb el començament del curs 1996-1997, utilitzant algunes sales de l’Escola Bressol Oreneta. Des de l’any 1996 se n’han beneficiat unes 1.000 famílies.
- Una mica d’història
El dia 2 de febrer de 1987 obria les seves portes la nova Escola Bressol del carrer Còrdova per acollir els infants d’1 a 4 anys de la nostra ciutat i deixava de funcionar l’antiga ‘guarderia’ municipal.
La nova escola disposava de 8 aules i podia acollir fins a 149 infants, la meitat dels quals eren alumnes de P3. La plantilla de personal estava formada per 8 educadores infantils, 2 netejadores i 1 director. El trasllat al nou edifici va comportar passar de 3 a 8 aules, i de 4 a 8 educadores.
La nova i flamant Escola Bressol va ser fruit de la voluntat del segon consistori democràtic. L’any 1984, un parell d’anys després de reformar l’antic edifici, a la vista de l’elevada demanda de places que es produïa cada any, i després d’un viatge d’alguns regidors a la ciutat italiana de Verbània -agermanada amb Sant Feliu- que va permetre comprovar l’elevat nivell que tenien els centres educatius per als més petits de les ciutats del nord d’Itàlia, l’Ajuntament va decidir construir una escola de nova planta.
El mes de novembre de l’any 1987 una representació de 3 educadors de la nova Escola Bressol visiten les escoles bressol de les ciutats italianes de Verbània i Reggio Emilia i en poc temps la nova Escola Bressol es converteix en un referent a les comarques gironines, de manera que els anys 1989 i 1991 rep la visita d’una nodrida representació de les escoles bressol catalanes atretes pel seu model pedagògic.
Entre 1991 i 1993 els infants de P3 es varen incorporar als parvularis de les escoles, de manera que aquest equipament municipal va esdevenir un centre per a infants de 0 a 3 anys.
El mes d’octubre de l’any 1996 comencen els primers grups de mares i pares de l’Espai Nadó i l’Espai Familiar: es tractava d’acollir els infants acompanyats dels seus progenitors, 1 o 2 dies per setmana. Amb el pas dels anys aquesta experiència innovadora es va anar consolidant i el centre 0-3 anys de la nostra ciutat es va tornar a convertir en un referent al nostre país pel seu model d’atenció a la petita infància i de suport educatiu a les famílies durant la criança. Cal esmentar que era la primera vegada que els Espais Familiars s’oferien dins d’una Escola Bressol.
A partir d’aquell moment la nostra ciutat va començar a rebre la visita de molts ajuntaments catalans interessats en implementar aquesta modalitat socioeducativa que representaven els Espais Familairs en els seus municipis. Actualment són els IES que imparteixen els estudis d’educació infantil els que mostren més interès en visitar, amb els seus alumnes, aquest centre.
L’augment del nivell de benestar i del nombre de dones que participen en el mercat de treball fa augmentar la demanda de places. Per això l’any 2001 l’ajuntament es comença a plantejar l’ampliació de l’edifici. Mentrestant es va crear una Xarxa de Mainaderes professionals que va funcionar amb molt d’èxit fins a l’estiu de l’any 2010, any en que va entrar en funcionament la segona Escola bressol municipal.
L’any 2004 van finalitzar les obres d’ampliació de l’edifici de l’Escola Bressol Oreneta. Aquestes van comportar la construcció de 2 noves aules per als infants de l’escola i 1 gran sala per als grups d’Espais Familiars. Són anys en que l’oferta de places escolars, del servei de mainaderes i dels espais familiars va fer que s’arribés a les 300 famílies usuàries cada any. Per això l’equip humà també va augmentar fins arribar als 26 treballadors.