I després

El Centre de Mediació i Convivència de Castell-Platja d’Aro ja és una realitat

Compartiu aquesta història

Segons informen des del Portal de Justícia de Catalunya, el passat dia 23 de març a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro , l’alcaldessa Dolors Padilla i el regidor Pedro Torres van fer la presentació oficial del Centre de Mediació i Convivència. Des del Programa de Prevenció i Mediació Comunitària volem mostrar la nostra satisfacció per aquesta aposta de l’ajuntament i tot el nostre suport per iniciatives com aquestes que pretenen potenciar la resolució de conflictes entre els seus ciutadans mitjançant el diàleg.

Amb aquesta inauguració, podem dir que ja són 4 els centres de mediació que s’han obert fruit del treball que aquest programa porta a terme des de fa més de 6 anys amb municipis d’arreu de Catalunya. Aquests són: el centre de mediació de Palafrugell (inaugurat l’1.04.2007), el de la Ribera d’Ebre (inaugurat el gener de 2008, d’àmbit comarcal), el de Santa Coloma de Farners (inaugurat el 2009) i ara el de Castell-Platja d’Aro.

Els motius pels quals des d’aquest programa treballem en la promoció i el desenvolupament de la Mediació Comunitària són varis, però podem dir que gairebé tots estan relacionats amb la prevenció.

Tots sabem que la mediació ofereix un espai de diàleg estructurat i conduit per un professional, el mediador, perquè les persones que així ho desitgin, puguin comunicar-se i abordar els seus conflictes d’una manera pacífica. La mediació fomenta el diàleg, la comprensió entre les parts, crea un vincle. Si pensem en termes de prevenció de les conductes incíviques dels joves, podem dir que la mediació comunitària permet donar una resposta més àgil i propera a les transgressions socials que aquests cometen, ja que les aborda en el propi entorn en el que s’han produït. Podríem escriure un llibre sencer sobre els motius i els beneficis de la mediació, i de fet n’hi ha molts i molt útils, però el propòsit aquí és fer alguns subratllats.

En l’espai de la mediació es materialitzen alguns dels ingredients bàsics de la prevenció, com ara:

* El reconeixement de l’altre com a individu amb potencial i capacitat és essencial en el procés i el podem posar en paral·lel amb el de “creure i confiar en la capacitat de l’altre” una premissa bàsica en prevenció.

* L’atenció i la reflexió que es donen durant el procés de mediació estarien relacionats amb l’estar, l’escolta, l’acompanyament…

* El compromís i la implicació s’han de donar en ambdues intervencions perquè siguin beneficioses, útils.

* Disposar d’un espai i de temps per a dur a terme un procés en el que el vincle i la confiança seran motors de canvi (en ambdós casos)

Optar per la mediació en l’àmbit comunitari, és fer una aposta política decidida en pro de la convivència.

La mediació resulta preventiva perquè les solucions a les que s’arriba, pressuposen un procés de responsabilització, no són punitives i no generen ressentiments ni pors d’una part cap a l’altra, sinó que generen confiança, permeten posar un punt final al conflicte i retornar a la pau social.

La mediació és diàleg, és una eina excel·lent per a la comunicació i la convivència i la seva utilització en qualsevol de les àrees de la nostra vida ens fa més responsables i contribueix a enriquir el joc democràtic.

El més llegit

I després