El Festival Internacional de la Porta Ferrada no només canviarà el seu model de gestió sinó que també comptarà amb un espai més cèntric per acollir els seus concerts molt a prop d’on va néixer fa 50 anys: el conjunt monumental de la Porta Ferrada.
Es tracta del pati central del recinte previ enderrocament d’un element que ocupa el centre de l’antiga fàbrica Serra-Vicens, espai adquirit a través d’una permuta i que continua essent el destí per emplaçar-hi el Museu Carmen Thyssen, quan la conjuntura econòmica torni a permetre la possibilitat de comptar amb subvencions i implicacions de les administracions superiors.
Es contempla el pati central de l’antiga fàbrica com un espai adient per tal d’acollir l’auditori que no tindrà una cabuda tant àmplia con la del recinte del port ni tant ajustada com la de l’època de la plaça Abadia, espai que ja es va replantejar en la passada edició però motius de seguretat per a l’espai Thyssen varen provocar que es desestimés.
Segons comentava l’alcalde, Joan Alfons Albó, una part de l’edifici es contempla com un annex del museu, traslladant a la fàbrica elements com les màquines i estris recuperats de les fàbriques sureres, que actualment resten exposades al Monestir i que, retornades a un espai original, adquiriran un nou sentit al temps que s’augmentaran les possibilitats de l’equipament i el seu atractiu.
Aquest emplaçament casa pràcticament els dos auditoris principals, atès que el teatre està a només uns metres i formarà part del conjunt monumental i cultural al temps que restarà plenament integrat al casc urbà amb la proximitat de l’aparcament i de l’estació d’autobusos així com la zona comercial i el propi Monestir.
Quant al model de gestió, diverses empreses ja s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per tal d’encarar un nou model més dinàmic i assumible atès que, des de l’equip de govern, es continua contemplant el festival com un dels principals elements de promoció de la ciutat.