· L’entitat ecologista ha constatat el robatori de la branca de corall vermell més gran de la zona (15cm de llargada), situada a 31 metres de profunditat a Port Salvi.
· Hauran de passar almenys quatre generacions per poder observar un exemplar similar, espoliat malgrat que la seva pesca ha estat prohibida per la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.
El passat 17 de setembre un bussejador del Grup de Natura Sterna va constatar l’espoliació de la branca de corall vermell (Corallium rubrum) més gran inventariada fins ara en aigües de Sant Feliu de Guíxols, concretament a una profunditat de 31 metres a la zona de Port Salvi.
Detectada per primera vegada l’any 1987 i observada per última vegada el 26 d’agost d’aquest any, la branca feia 15 centímetres de llargada i era una peça excepcional de les aigües del municipi guixolenc, situada en una zona, a més, on fins al moment només hi ha inventariats sis exemplars més de corall vermell.
Actualment la pesca del Corallium rubrum està prohibida per una ordre ministerial del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el 31 de març de 2020 i vigent fins al 2022; l’any 2017 el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ja havia regulat la seva pesca mitjançant l’Ordre ARP/59/2017, de 7 d’abril, establint una veda de la pesquera per un període de 10 anys.
Es tracta d’un recurs pesquer clau en l’ecosistema marí, amb unes característiques que el fan especialment vulnerable, com un creixement extremadament lent o la limitada capacitat de dispersió de les seves colònies. Al llarg de les últimes dècades s’ha constatat un descens de fins al 75% de les seves captures a nivell de tota la Mediterrània, especialment en el cas de les poblacions d’aigües poc profundes, pràcticament esgotades. La pesca furtiva, l’escalfament de les aigües per culpa del canvi climàtic i l’acidificació dels mars suposen una greu amenaça per a la seva supervivència, motiu pel qual ha estat catalogat com una espècie en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Per aquest motiu, i amb l’objectiu que fets delictius d’aquesta gravetat no tornin a produir-se, el Grup de Natura Sterna està tramitant les pertinents denúncies de l’espoli del corall vermell detectat a Sant Feliu de Guíxols davant el cos dels Agents Rurals i el Departament Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
· Fotografia 01: La branca de corall vermell de Port Salvi de Sant Feliu de Guíxols, fotografiada el 26 d’agost de 2021. Fotografia: Grup de Natura Sterna.
· Fotografia 02: Vista ampliada de la zona on estava situada la branca de corall vermell espoliada, fotografiada aquest passat 17 de setembre. Fotografia: Grup de Natura Sterna.