El cap de setmana passat el paleontòleg guixolenc Enric Vicens fou el protagonista d’una notícia científica de caràcter extraordinari que els mitjans de comunicació varen destacar en les seves edicions informatives.
La locutora del TN de TV3 destacava que uns ous de dinosaure diferents als trobats mai fins ara. Això és el que va descobrir fa cinc anys a la serra del Montsec, i ha estudiat a fons, el paleontòleg Enric Vicens als laboratoris del departament de geologia de la U.A.B. en col·laboració amb la Complutense de Madrid.
Són ous més llisos, més petits i més semblants al de gallina si el comparem als investigats fins ara.
Aquest fet fa la troballa extraordinària, i dona més arguments a la teoria que els ocells i els dinosaures tenen un ancestre comú.
El diari El Punt Avui, en la seva secció de ciència, apuntava que investigadors de les universitats Autònoma de Barcelona (UAB) i Complutense de Madrid han identificat ous de dinosaure amb una marcada forma ovoïdal, fet que representa una prova a favor de la hipòtesi que els ocells actuals i els dinosaures del cretàcic podrien tenir un avantpassat en comú.
El nou tipus d’ou de dinosaure, que ha estat batejat amb el nom científic de sankofa pyrenaica,va ser trobat a l’àrea de la serra del Montsec, a Lleida, en dos jaciments molt propers situats a banda i banda del pla de Terradets.
La zona sudpirenaica és rica en jaciments d’ous de dinosaure, la major part dels quals corresponen a ous de sauròpodes del cretàcic superior, de fa més de 70 milions d’anys. En aquella època, el paisatge corresponia a un litoral ple de platges i deltes que guanyaven terreny al mar. Als bancs de sorra de les platges posaven els ous grups de dinosaures.
Els exemplars que s’han trobat corresponen a ous petits, d’uns set centímetres d’altura i quatre d’ample. Són d’una mateixa espècie i la diferència principal respecte a la resta de la mateixa època és la seva forma asimètrica, similar a la d’un ou de gallina.