El Pessebre Vivent de Castell d’Aro es consolida, un any més, com el degà de la modalitat a Catalunya, assolint la seva 57a edició (es va començar a escenificar l’any 1959), i havent-li estat concedida l’any 2011 la Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que pot rebre una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Es representa el 20, 25, 26 i 27 de desembre d’enguany i 1, 3 i 6 de gener de 2016 (19 h) en una única sessió. Segons informa gironanoticies.com, l’esdeveniment és una iniciativa de l’Associació del Pessebre Vivent de Castell d’Aro (www.pessebrevivent.com) amb el suport de la regidoria de Turisme i Dinamització Cultural de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro.
La representació s’estén pel nucli històric de la vila (declarat Bé Cultural d’Interès Nacional) i la Vall de la Coma. Més de 300 figurants, veïns i amics del municipi, participen en els 52 quadres que formen l’escenificació nadalenca en un recorregut d’un quilòmetre i mig. L’entrada general té un cost de 5 euros i la d’infant 3 euros (gratuït per a infants de 0 a 3 anys o amb el carnet del Club Super3), i es pot adquirir anticipadament a www.pessebrevivent.com. Enguany, es torna a oferir un got de brou calent -gentilesa de l’empresa Aneto- a tots els visitants al principi del recorregut.
Els quadres del pessebre, després d’una representació inicial, comencen amb diverses escenes bíbliques de l’Antic Testament (profetes, Moisès a Egipte…). Tot seguit, hi ha un conjunt d’escenes clàssiques i comunes a molts pessebres vivents d’arreu: l’Anunciació de l’Àngel a Maria, la Visitació a Santa Elisabet, la Casa de Natzaret, el somni de Sant Josep, l’anunci de l’empadronament, la recerca d’una fonda, l’anada a Betlem, l’Anunciata dels pastors, els Reis o la cova del Naixement. Però un dels tocs especials i que donen personalitat pròpia al Pessebre Vivent de Castell d’Aro, és la representació d’unes escenes singulars i sorprenents, basades en la representació d’oficis artesanals i escenes referents als camps i a la pagesia: la masia, el forn de pa, la carbonera, la castanyera, el gran mercat, el treball del vi i de l’oli, el gran molí, pastors, caçadors, la dona que renta i moltes altres.
Simultàniament a la primera representació, el mateix diumenge 20 de desembre a les sales d’art del Castell de Benedormiens s’inauguren tres mostres simultànies de caràcter nadalenc (18 h): 36è Concurs de diorames, pessebre i composicions nadalenques, treballs de Nadal de les escoles, i concurs de felicitacions nadalenques de la Biblioteca Mercè Rodoreda; i que es podran veure fins al 6 de gener. En el transcurs de la inauguració també es lliuren els premis del Concurs de felicitacions nadalenques convocats per la biblioteca i del 14è Concurs de Còmic. Un cop finalitzi la representació del pessebre vivent hi ha programat el concert de Nadal de la Coral de la Vall d’Aro a l’església de Castell d’Aro (20.30 h). També es pot visitar el Museu de la Nina en horari especial de Nadal: caps de setmana 11-13 h i 17-21 h, 24 i 31 de desembre (11-13 h); i 25, 26 de desembre i 1 i 6 de gener (17-21 h).