El barri del Puig és un de tants barris que, amb el temps, s’han envellit i necessiten una intervenció municipal perquè recuperi la cohesió com a barri, que recuperi els establiments que han anat tancant i que la gent hi torni a viure. El fet que s’hi hagin tancat comerços, hi faltin zones per a vianants o bé que les voreres siguin molt velles –daten del 1800–, fa que el manteniment sigui necessari. La immigració del barri –un 17%– és molt variada i no constitueix cap problema de convivència, però aquest pla pretén integrar-la.
El pla general del 1985 ja preveia que allò seria una plaça, però era privada. El pla general del 2006 articulava la plaça i també estipulava la viabilitat del projecte, però les circumstàncies econòmiques del 2006 fins al 2010 han canviat i s’ha hagut de renegociar amb el propietari de les naus que hi ha a la plaça.
Un altre àmbit per rehabilitar és la plaça del Sol. Es tracta d’un espai que tampoc no tenia viabilitat econòmica, segons el previst al pla general, ja que només es podia adquirir per compra o per expropiació. Malgrat que és molt difícil formular canvis a dins del pla de barris, sí que es permet canviar l’ordre de les actuacions, sempre que es respectin els imports previstos per a final d’any. Així doncs, la plaça del Sol s’avançarà en el temps –almenys així ho explicava el regidor d’Urbanisme, Miquel Lobato–. Lobato va explicar que l’aprovació del projecte es farà entre juny i juliol, no més tard.Segons Josep Maria Isern, membre de l’agrupació veïnal del barri, el pla «també dóna molta importància al vessant cultural», i posa com a exemple el descobriment, fa poc temps, d’uns safaretjos desconeguts pel 90% de la gent. Entre les actuacions urbanístiques més notòries hi ha la reurbanització de carrers, de la plaça del Puig, a més del mobiliari urbà, connexions al clavegueram, façanes, voreres instal·lacions d’enllumenat –moltes de les quals ja s’han fet amb els fons del POUM. Tot i això, encara s’han de fer alguns carrers transversals.
El projecte d’intervenció del pla de barris de Sant Feliu desencallarà aquest 2010 la formació de la plaça del Puig, ja que la meitat és de propietat privada. Aquest any quedarà tancada la negociació amb el propietari i abans d’acabar l’any la plaça, reivindicada, el punt cèntric de tot el barri, tindrà llum verd perquè s’hi comencin les obres. El projecte d’intervenció abasta el barri del Puig i part de l’Eixample de Llevant i disposa d’una inversió de 5,6 milions d’euros, finançats a meitats entre l’Ajuntament i la Generalitat. La inversió s’ha d’implementar entre el 2009 i el 2013. Un 20% d’aquesta quantitat de diners corresponen a actuacions socioeconòmiques, que és el que, per llei, estableix el pla de barris. La plaça costa 800.800 euros dels quals el pla n’aporta 371.000.
Parlen els ciutadans
Les millores en l’edifici dels safaretjos és un dels exemples en què la participació ciutadana té més pes, ja que l’ús cívic d’aquest emplaçament, al qual es destinaran 300.000 euros, es decidirà amb la gent. L’agrupació de veïns, però, mostrava una mica de preocupació per actuacions com les escales mecàniques que es volen instal·lar al carrer de la Penitència perquè, segons Josep Maria Isern, «a molts els passarà a un metre de la porta». Es tracta d’un carrer amb dos trams d’escales i un tall de carrer amb molt de pendent. L’actuació d’aquest carrer, a causa de la complexitat del que s’hi ha de projectar i parlar amb el veïnat, encara no té data d’inici. Tot i això, Urbanisme afirma que és un dels aspectes en què més se’ls ha de tenir en compte i que no es farà res sense que abans s’hagi consensuat. Si bé ja es pot trobar informació sobre el projecte al centre cívic Tueda, està previst que més endavant l’oficina d’informació del pla de barris s’instal·li a la Casa Albertí.
Veïns, al peu del canó
Els veïns consideren que a partir d’ara s’ha de posar fil a l’agulla al pla. Segons Josep Maria Isern, el pla de barris soluciona els problemes, «però si s’agafa seriosament». Isern també reconeix que els mesos passen i que avançar en la rehabilitació d’aquest barri ha estat molt feixuc, tot i que ja s’han dut a terme rehabilitacions importants durant els dos últims mandats, com ara l’enllumenat d’alguns carrers. Han estat dos mandats, però, en què els veïns han estat molt mobilitzats, segons explica Isern. També explicava que les seves reivindicacions vénen de fa anys i que durant molt de temps «tothom ens donava suport però no es movien». El moviment veïnal del barri del Puig hi és des de fa anys però el fet que es constituïssin com a agrupació va facilitar les coses a l’hora de buscar interlocutors.
L’objectiu del pla és que al final del procés els veïns tinguin un barri «dinàmic que sàpiga com treballar amb l’Ajuntament», com diu Ana Ampudia, coordinadora del projecte.Pel que fa a actuacions socials concretes, cal destacar com a novetat el banc del temps. Es tracta de proporcionar un lloc d’intercanvi de recursos, serveis i habilitats en l’àmbit del barri. D’altra banda, i malgrat que això només són propostes, també es vol tenir en compte la visió de la dona del barri. Si bé hi havia previst fer el servei d’informació i atenció a la dona, no es farà perquè ja està situat al centre cívic de Vilartagues. (El Punt)